Philip O'Connor och Anders Marcus. Foto: SVT

Ungdomsledaren positiv trots morden: ”Vi är på väg mot något bättre”

Uppdaterad
Publicerad

Det finns en uppgivenhet och rädsla i Kista och Rinkeby efter de senaste morden, menar Anders Marcus, föreståndare för Kista ungdomsgård. Men samtidigt är han positiv.

– Det har redan vänt. Förändringen har redan skett och det är på väg mot någonting mycket bättre, säger han.

På onsdagskvällen mördades två unga män, 26 respektive 20 år gamla, när de satt i en bil i ett bostadområde i Kista i nordvästra Stockholm.

I SVT:s Gomorron Sverige berättar Anders Marcus, föreståndare för Kista ungdomsgård, hur han reagerade precis efter morden.

Dubbelmordet i Kista

– Vi hade stängt gården sex minuter efter att det där hände. Det blev ju en panik över att få tag i folk, det var bara 100 meter från där det skedde. Man börjar bli lite avtrubbad nu men det är så klart fruktansvärt varje gång det händer, säger han.

Såg blåljusen

Journalisten Philip O'Connor bor i området, bara några hundra meter från mordplatsen. Han upptäckte polisens blåljus och gick ut. Han beskriver den första känslan som en chock. Men sedan såg han något som fick honom att tänka till.

– Jag såg ett par smågrabbar, 10-13 år gamla. Jag tänkte bara ”vad gör ni här vid tio, halv elva på kvällen? Ska inte ni vara hemma och sova?”.

Detta fick Philip O'Connor, som själv är engagerad inom ungdomsidrott i Kista, att skriva på sociala medier om ansvaret vuxna har.

– Vi måste hålla koll på våra söner ute i förorterna. För det är grabbarna som skjuter och grabbarna som blir skjutna till slut, säger han i SVT:s Gomorron Sverige.

”Ganska stor fattigdom”

Järvaområdet har varit hårt drabbat av dödligt våld de senaste åren. Utifrån hans perspektiv som ungdomsledare i Rinkeby/Kista menar Anders Marcus att det som leder ungdomar i området till grov kriminalitet i första hand handlar om fattigdom.

– Största problemet är att det är ganska stor fattigdom. Ur det kommer situationer där man vill ha saker. Det är själva grogrunden till att folk begår brott.

– Det spelar ingen roll vad du tillhör för klass. Alla vill ha den senaste mobilen och så vidare. Ungdomar är ungdomar var de än är någonstans, fortsätter han.

”Lätta pengar”

Philip O'Connor från Kista håller med.

– Det är socialt utsatta områden och killar som vi inte har koll på ute på gatorna. Deras kriminella bana börjar inte med att de skjuts ned. Det kan börja med att de säljer lite droger själva eller hjälper till att hålla en väska där det finns vapen eller knark. Och så får de någon tusenlapp för det och tänker att det är ganska lätta pengar. Sedan kan det trappas upp. De kommer lätt in i den banan när de kanske ser sina föräldrar på bidrag eller ser de slita som taxichaufförer.

– Här har hela samhället ett ansvar. Vi som föräldrar, som boende, som ungdomsledare, fortsätter Philip O'Connor.

”Det har redan vänt”

Men att han skulle ha gett upp om ungdomarna – det avfärdar Anders Marcus helt och hållet.

– Nä, nä. Glöm det. Verkligen inte.

– Idag när man ser alla de här morden så finns det en uppgivenhet. Men det har redan vänt. Förändringen har redan skett och det är är redan på väg mot någonting mycket bättre. Jag kan bara tala utifrån mitt område, men där är lösningarna och insatserna är redan igång och Stockholm gör en supersatning.

Anders Marcus nämner exempelvis Rinkeby parklek där man försöker nå ungdomar i mycket ung ålder.

– Man pratar mycket om fler poliser hit och dit. Men det kommer inte hända mycket förrän hela samhället tar makten över det. Vi kan inte lösa det här själva. Det kan inte polisen eller politikerna heller. Fler poliser är en quick fix, säger Philip O'Connor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dubbelmordet i Kista

Mer i ämnet