Som del av bevismaterialet har polisen bilder från tunnelbanans övervakningskameror samt pojkarnas sociala medier. Foto: Polisens förundersökning

Ungdomsrånare har fått sina straff

Uppdaterad
Publicerad

Gänget gav sig på ungdomar i sin egen ålder, 15-17-åringar. Genom att omringa sina offer tvingade gärningsmännen till sig mobiltelefoner, jackor, pengar, kontokort och hotade ungdomarna att inte gå till polisen. Men med hjälp av övervakningskameror kunde flera ur ungdomsgänget ställas inför rätta. I veckan dömdes fyra ungdomar för delaktighet i rånen.

I domen framgår det att flera av offren blivit så skärrade av händelserna att de undvikit att vistas i de centrala delarna av Stockholm och tunnelbanan under en längre tid.

Fotade av legitimation och hotade att söka upp

Ett av offren fick sömnsvårigheter i fem månader efter händelsen, då en av rånarna fotograferat hans legitimation och ska ha sagt att de nu visste var han bodde.

Ungdomsvård för flera

Två av rånarna döms till åtta respektive sex månaders sluten ungdomsvård. Två rånare döms till ungdomsvård. Utöver detta ska skadestånd betalas ut till elva utsatta ungdomar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.