Karta som visar hur Stockholm kan översvämmas vid extremt skyfall.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se och hör reaktionerna från boende i ett område som berörs av Stockholms nya riskkartor för översvämning. Foto: Stockholms stad/SVT Arkiv

Unik karta – så dränks hus i Stockholm vid extremt skyfall

Uppdaterad
Publicerad

Nya kartor visar hur Stockholm skulle kunna översvämmas vid extrema skyfall. Enligt beräkningar kan vissa bostadsområden svämmas över med uppemot två meters vattendjup.

– I värsta fall kan det bli så mycket, säger Jonas Althage, skyfallsstrateg vid Stockholms stad.

I kartan ovan kan du själv se beräkningarna som Stockholm stad gjort baserat på ”Gävleregnet” och ett uppskattat ”maxdjup” i vattenansamlingarna. Att hela staden skulle drabbas samtidigt är inte troligt.

Samtidigt som förödelsen klarnar efter de stora översvämningarna i Europa förbereder sig många svenska kommuner för framtida skyfall. I Stockholm har staden tagit fram nya beräkningar baserat på det skyfall som drabbade Gävle år 2021, då det föll drygt 160 millimeter på ett dygn.

– Det ger en bild av hur sårbar staden är för skyfall och kan även användas av aktörer som ansvarar för samhällsviktig infrastruktur, som elnät och transporter, säger Jonas Althage, skyfallsstrateg vid Stockholms stad.

1000-års-regn

Skyfallet i Gävle har av vissa beskrivits som ett ”1000-års-regn”, alltså mycket ovanligt. Men det ger ändå en viktig insikt i vilka områden som riskerar att drabbas hårt om det kommer mycket nederbörd.

– Det är bra att känna till det här så att man kan skapa sig en egen uppfattning om man behöver göra något med sin fastighet, säger Jonas Althage.

En plats som skulle kunna få stora problem är Enskedefältet i Stockholm. Som mest visar beräkningarna att vissa delar av området kan få uppemot två meters vattendjup.

”Vet inte vad mer jag kan göra”

Området har tidigare haft stora översvämningar och många villaägare har också själva vidtagit åtgärder.

– Jag vet inte vad mer jag kan göra, säger Lennart Schöldberg som bor vid Enskedefältet. Han och flera av hans grannar efterlyser också att staden tar ett större ansvar.

– Jag förstår att det är en väldigt stor oro, vi har tagit fram det här planeringsunderlaget så att man kan jobba långsiktigt med problemområdena och jag vet att andra delar inom staden också har arbeten på gång, säger Jonas Althage.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Extremväder i Sverige

Mer i ämnet