– Det är helt säkert att det är en vireo men inte helt fastställt att det är just en rödögd. Men det är det mest troliga, säger Niklas Aronsson, redaktör för Vår Fågelvärld.
– Oavsett vilken vireo det är så är det lika sensationellt, fortsätter han.
På onsdagen strax efter 10 på förmiddagen såg Svante Söderholm en fågel han inte kände igen. Han fångade fågeln på bild och slog larm inom Sveriges fågelvärld för att få hjälp med att artbestämma fyndet.
– Det var mycket med att hålla på att skriva och ringa och glädjas däremellan, berättar han.
Nu är det upp till raritetskommitén i Sverige att se över det här fyndet och i så fall godkänna det och skriva in det i artdatabanken. Först i maj nästa år samlas de nästa gång och då kommer man veta om observationen kommer att accepteras som ett första fynd av rödögd vireo.
– Det är ett nålsöga att ta sig igenom. Första fyndet ska alltid vara väldokumenterat och inte kunna ifrågasättas, säger Niklas Aronsson.
Det här är rödögd vireo
– Den ser ut som en liten sångare som hoppar runt i träd och gillar trädgårdar och parker, förklarar Niklas Aronsson.
Den häckar i Kanada och USA och flyttar söderut på vintern ganska långt till tropiska Sydamerika vanligtvis.
– Den som är här nu har ju flugit fel.
De fåglar som motsvarar dessa i Sverige är alla sångare. t ex lövsångare och gransångare.
Rödögd vireo ingår i ordningen tättingar, där alla småfåglar och vissa kråkfåglar ingår. Inom tättingar finns familjen vireor som i sin tur är indelade i olika släkten, en av dessa vireo och i det släktet finns arten rödögd vireo.