Vi har tidigare berättat om forskningsstudien vid Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge som behandlat 68 sjuka patienter med stamceller framodlade från moderkaka. En modern cellterapi som tills vidare stoppats eftersom den uppges sakna alla nödvändiga tillstånd.
Vi har också träffat patienter som överlevt tack vare den omdiskuterade cellbehandlingen, som Max som drabbades av en livshotande reaktion efter sin benmärgstransplantation.
Ny rapport klar
I dag presenterades en kompletterande undersökning om ytterligare patienter som fått den ännu icke godkända cellbehandlingen. Syftet är att se om cellterapin inneburit en risk för patienterna. Läs mer om utredningen här.
– Den ska användas för att eftergranska patientsäkerheten samt kommunicera med Karolinska institutet om hur den kliniska forskningen har bedrivits, säger Nina Nelson-Follin, chefläkare och ansvarig för kvalitét och patientsäkerhet på Karolinska universitetssjukhuset.
Slår utredningen fast att patienterna har tagit skadat eller utsatts för risk?
– Den fullständiga analysen måste vi göra. Det är vi, verksamheten, som ska göra det ställningstagandet.
Den nya rapporten har gjorts av professor emeritus Anders Wahlin i Umeå. Enligt utredaren kan fem patienter ha utsatts för risk eller skada när de fick avancerad behandling med stamceller framodlade från moderkaka. Men sambandet går inte att bevisa. Anders Wahlin gjorde den första internutredningen åt Karolinska då det visade sig att forskningsstudien saknade vissa tillstånd men kunde inte visa att patienter kommit till skada.
Den ansvariga forskningsledaren menar att det hela handlar om en maktkamp om pengar och patienter istället för tillstånd.
Eventuell Lex Maria-anmälan
Karolinska Universitetssjukhuset kommer nu att följa upp utredningen med att göra händelseanalys på vissa av patienterna för att utreda om en eventuell Lex Maria-anmälan ska göras.
Bland de patienter som fått behandlingen och deras anhöriga finns det förstås de som kan bli oroliga av Karolinskas utredning.
– I de här fallen har verksamheten redan tagit kontakt med patienter och närstående för att informera och ta emot frågor, säger chefläkare Nina Nelson-Follin.
Och de patienter och anhöriga som oroas av att inte få ta del av behandlingar, vad vill du säga till dem?
– Att vi är en del av den kunskapsbildande verksamheten i det att vi bidrar till klinisk forskning och vi vill säkra upp att det sker på ett sätt så att det går att dra slutsatser, avslutar chefläkare Nina Nelson-Follin.