Foto: Vilhelm Stokstad / TT

Var femte stockholmare känner sig otrygg

Publicerad

I Stockholm ökar oron och otryggheten enligt Stockholms stads trygghetsmätning. Oron är särskilt stor i Rinkeby-Kista och Spånga-Tensta, där 31 procent är rädda för att utsättas för brott, respektive 39 procent. Undersökningen har gjorts vart tredje år sedan 2008 och siffrorna används i stadens arbete för trygghetsskapandet.

Syftet med undersökningen är att få kunskap om hur människor upplever tryggheten i Stockholms stad.

– Vi ser kraftfulla försämringar jämfört med förra mätningen 2014. Betydligt fler stockholmare upplever otrygghet och var fjärde person i Rinkeby-Kista känner sig otrygg i sitt bostadsområde, säger oppositionsborgarrådet Anna König Jerlmyr (M).

Källa: Stockholms stad Foto: SVT Grafik

Orolig

Även i andra områden känner sig stockholmarna oroliga. 17 procent är rädda för att utsättas för våld eller överfall i offentlig miljö. 22 procent känner en oro för bostadsinbrott. Man ser även en ökning i oron att utsättas för sexuella trakasserier eller våldtäkt från förra mätningen, 2014 var fem procent respektive åtta procent oroliga, nu är den siffran elva respektive tolv procent.

– Det har klart skapat minskad rörelsefrihet. Vi kommer aldrig acceptera att friheten gör att vissa går ut mindre bara på grund av ökad otrygghet, säger Anna König Jerlmyr (M).

– Sexuella trakasserier står ut lite mer, det kan ha en koppling till att medvetenheten om sexuella trakasserier ökat, vilket i grunden är bra. Det finns också ett stort mörkertal så det är positivt om fler polisanmäler, säger socialborgarrådet Åsa Lindhagen (MP) till Dagens Nyheter.

Källa: Stockholms stad Foto: SVT Grafik

100 miljoner till trygghetssatsning

– Vi vill att staden omedelbart kallar till sig polisen och lokala krafter i de stadsdelar där otryggheten och brottsutsattheten är som störst och tar fram en plan för hur vi ska vända utvecklingen, så att alla kan känna frihet och trygghet. Stockholmarna måste veta att deras valda företrädare tar det här på största allvar. Tyvärr ser vi inte att majoriteten gör det, säger Lotta Edholm (L), oppositionsborgarråd och gruppledare.

– Vi anser att man inte har tagit otryggheten på allvar. Om man inte har en grundläggande trygghet för de boende, för handlare och för människor som besöker då är det svårt att utveckla andra verksamheter, säger Anna König Jerlmyr (M).

Enligt Anna König Jerlmyr (M) har man flera satsningar på gång för att öka tryggheten. Bland annat vill man ha fler kameror, fler poliser och en trygghetsjour. Trygghetsjouren ska jobba stadsövergripande med väktare som kan åka ut till de olika stadsdelarna dygnet runt. Till nästa mandat ska man dessutom satsa 100 miljoner för tryggheten på bland annat centrum och torg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.