Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Oro inför sommaren: Stor brist på undersköterskor inom hemtjänsten

Uppdaterad
Publicerad

Den 1 juli 2023 blir undersköterska en skyddad titel. Samtidigt införs att endast undersköterskor får vara fasta omsorgskontakter i hemtjänsten.

– Det kommer att bli svårt att följa den nya lagen, säger Martina Kern, styrelseordförande på hemtjänstbolaget Assistansporten.

Vårdaktörer som SVT pratat med oroas inför sommaren, bland annat för att vårdtagaren kan tvingas byta sin fasta omsorgskontakt om denne inte får kalla sig undersköterska. Ett vårdbolag menar att det är svårt att rekrytera undersköterskor till hemtjänsten eftersom de ofta inte får utföra vårdande arbetsuppgifter.

– Vi försöker erbjuda högre löner men konkurrerar med sjukhus och vårdcentraler, säger Martina Kern, styrelseordförande på Assistansporten.

Men fackförbundet Kommunal menar att hemtjänsten kan blir mer attraktiv med bättre arbetsvillkor, och att arbetsgivare kan ta hjälp av det statliga bidraget Äldreomsorgslyftet för att utbilda vårdbiträden till undersköterskor.

Vårdföretagarna kritiska

Samtidigt känner sig många hemtjänstföretag säkra på att reformen inte kommer orsaka några problem.

Men Anna Bergendal, näringspolitisk expert med speciellt ansvar för frågor kring äldreomsorg på Vårdföretagarna, är kritisk till att reformen kommer under semestermånaderna.

Hör mer i videon nedan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Anna Bergendal, näringspolitisk expert på Vårdföretagarna. Foto: Axel Rosenberg/SVT

Fast omsorgskontakt i hemtjänsten

  • Från och med den 1 juli 2022 är det lag på att den som har hemtjänst ska erbjudas en fast omsorgskontakt.
  • Personen ska ha god kännedom om omsorgstagaren.
  • Syftet är att skapa trygghet, kontinuitet och individanpassning för omsorgstagaren.
  • Den 1 juli 2023 blir det krav på att den fasta omsorgskontakten ska vara undersköterska, som samtidigt blir en skyddad yrkestitel.

Källa: Socialstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.