Det nya coronaviruset har skapat ett ansträngt länge inom sjukvården i region Stockholm. Brist på material, vårdplatser och personal har under de senaste veckorna blivit högaktuella. Nu har regionen gått ut med nya anvisningar för vilken typ av utrustning som ska bäras av personal som behandlar patienter smittade av covid-19. Anvisningar som mötts av stark kritik från den berörda vårdpersonalen.
”Det är katastrof”
En av dem som är kritiska är Clara Strömberg, huvudskyddsombud på Södersjukhuset.
– Det är katastrof. Personalen är rädd och jag misstänker att folk kommer att sjukskriva sig om man måste jobba i covid-sektionen utan full skyddustrustning, säger Clara Strömberg.
Sjukvårdspersonal har länge efterlyst skyddsutrustning som saknats på flera sjukhus. Samtidigt har vårdpersonal i andra länder använt dubbla skyddshandskar och heltäckande skyddsdräkter när de behandlat sjuka patienter, för att inte bli smittade.
– Jag misstänker att det är tillgången på skyddsutrustning som skapat det nya riktlinjerna. Det här är ett högst tveksamt beslut och jag känner ett obehag. Det här är en dödlig sjukdom som drabbat vårdpersonal i Italien betydligt hårdare än den övriga befolkningen, säger Johan Styrud.
Även bristen på tydliga direktiv från arbetsgivaren har enligt Johan Styrud skapat en osäkerhet bland vårdpersonalen.
– Allt medicinskt arbete grundar sig på evidens. Vi gör inget som inte är beprövat. Vilken evidens bygger det på att det är ofarligt att ha kortärmade skyddsdräkter när vi behandlar covidpatienter? frågar Johan Styrud, överläkare på Danderyds sjukhus.
Chefläkaren: Ökar inte smittrisken
Region Stockholm tillbakavisar att förändringen skulle öka smittrisken, så länge man i övrigt följer riktlinjerna och desinficerar sina underarmar.
– Om man använder det på rätt sätt ska det räcka med kortärmat. Om man har moment med stor risk att kläderna blir kontaminerade så ska man använda långärmat, säger regionens chefläkare Elda Sparrelid till SVT.
– Någon evidens på vilken skyddsutrustning man behöver finns ju inte över huvud taget ännu, annat än att man fastställt att det är en kontakt- och droppsmitta. Och om vi hanterar andra patienter med kontakt- och droppsmitta på det här sättet så ska det här vara tillräckligt för de allra flesta arbetsmoment.
Enligt Elda Sparrelid är det i dag inte svårt att hitta långärmade skyddsrockar, men hon menar att man inte ska överanvända dem så man senare riskerar att hamna i en bristsituation.
Hur ser ni på att Folkhälsomyndigheten rekommenderar långärmat?
– Ja, de ligger kvar med den gamla rekommendationen, men öppnar också upp för lokala riktlinjer. De har valt att lägga sig på den nivån och jag kan inte kommentera varför de valt att inte ändra det, säger Elda Sparrelid.