Entrén till Södersjukhuset, chefläkare Sven Klaesson tittar in i kameran

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör chefläkaren Sven Klaesson kommentera läget inför sommaren: ”Vi är oroliga” Foto: Jessica Gow/TT/Ellen Pan/SVT

Vårdstrejken: Över 60 operationer på Sös skjuts upp i sommar

Uppdaterad
Publicerad

Den pågående strejken har lett till ett ökat tryck och inställda operationer på Södersjukhuset. Och oron är stor inför kommande veckor.

– Vi går in i ett skede där våra marginaler är betydligt mindre under sommaren, säger sjukhusets chefläkare Sven Klaesson.

Vårdförbundets strejk pågår sedan den 4 juni. I Region Stockholm berörs Danderyds sjukhus, Karolinska Universitetssjukhuset och Södersjukhuset av strejken.

På Sös har man främst märkt av att vårdköerna ökar hos ortopedin, urologin och handkirurgen. På den sistnämnda avdelningen har 39 operationer skjutits upp och totalt för sjukhuset ligger siffran på 65 än så länge.

– Periodvis kommer vi behöva stänga ned kanske 20 vårdplatser på grund av brist på personal, säger Sven Klaesson.

Vårdförbundet: Fortsätter tills vi får seriöst bud

Emma Jonsson, ordförande på Vårdförbundet avdelning Stockholm, beklagar att patienter drabbas av strejken men poängterar att den ansträngda arbetssituationen för vårdpersonalen också kan innebära en risk för patientsäkerheten på längre sikt.

– Vi vill såklart inte att patienter ska råka illa ut men de kommer drabbas än värre om man inte gör något åt det här.

Vårdförbundet kan inte ge något besked om hur länge till strejken väntas pågå.

– Det är tills vi får ett bud som på något sätt tar sig an den här frågan på ett seriöst sätt, ett sådant bud har vi inte fått än, säger Emma Jonsson.

Varför måste man göra det här just nu, när det också är semestertider?

– Vi kan göra det här när vi inte har ett avtal och avtalet gick ut här i början på april. Så vi har inte kunnat välja någon annan tidpunkt.

Södertälje: Drabbas sannolikt på långsikt

Även Södertälje sjukhus påverkas indirekt, även om det inte är sjukhusets egen personal som strejkar.

– Vi stöttar övriga sjukhus i regionen där behov finns. Strejken inleddes igår, så vi har inte kunna utvärdera eventuell effekt än. Men om strejken blir långvarig kommer vi sannolikt att se ett ökat antal patienter som söker vård på akuten och närakuten, säger chefläkare Annica Ahl.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.