Sjukköterskor som strejkar utanför Danderuds sjukhus med rosa och blåa plakat.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när ytterligare vårdpersonal i Stockholm tas ut i strejk – och vad de gör när de inte är på arbetsplatsen. Foto: Ann Sehlin/SVT

Strejkvakt och utbildningar – så sysselsätter sig strejkande vårdpersonalen

Publicerad

Under tisdagen utökades Vårdförbundets strejk med ytterligare 1 300 medlemmar. I Stockholms län tas nu även personal på regionens närakuter och ett antal vårdcentraler ut i strejk.

– Våra medlemmar orkar inte jobba heltid med de förutsättningar som finns idag, säger Vårdförbundets Jenny Westerlund, specialistsjuksköterska på akuten vid Danderyds sjukhus.

Klockan 11 på tisdagsförmiddagen gick ytterligare närmare 300 av Vårdförbundets medlemmar i Region Stockholm ut i strejk.

I Stockholm har strejken sedan tidigare berört Karolinska universitetssjukhus, Danderyds sjukhus och Södersjukhuset. Denna gång berörs även ett antal närakuter och vårdcentraler, däribland Södertälje vårdcentral.

Konflikt mellan Vårdförbundet och arbetsgivarna

Detta förväntas av de som strejkar

På Danderyds sjukhus träffades de strejkande i en närliggande lokal för att gå igenom vad som förväntas av dem under strejken.

Röntgensjuksköterskan Fariba Esfandiari har strejkat sedan förra veckan och står nu i kön för att skriva upp sig på passen som strejkvakt. Minst åtta personer ska stå utanför sjukhuset varje dag.

– De som varit strejkvakter berättar om sina upplevelser och delar med sig av sina erfarenheter till de som inte varit det, säger Fariba Esfandiari, som var strejkvakt flera dagar förra veckan.

vårdförbundets krav och regionernas svar

Enligt Vårdförbundet är deras viktigaste krav att deras medlemmar får kortare arbetstid: 75 minuter förkortad arbetstid per vecka, eller 15 minuter per dag. Det här menar man skulle förbättra medlemmarnas arbetssituation och leda till att fler skulle orka jobba heltid.

Regionerna säger dock nej till Vårdförbundets yrkanden då man menar att det skulle kosta för mycket och krävas mer personal.

fakta om strejken

Sedan den 25 april vägrar omkring 68 000 av Vårdförbundets medlemmar i landets regioner att arbeta övertid. Vid samma tidpunkt genomfördes en nyanställningsblockad i samtliga regioner. Blockaden hävdes den 4 juni.

21 maj utökade Vårdförbundet sitt konfliktvarsel till att gälla strejk i fem regioner: Stockholm, Västra Götaland, Skåne, Östergötland och Västerbotten.

Strejken trädde ikraft den 4 juni och gäller följande sjukhus:

Skånes universitetssjukhus

Sahlgrenska universitetssjukhuset

Karolinska universitetssjukhuset

Linköpings universitetssjukhus

Norrlands universitetssjukhus

Danderyds sjukhus

Södersjukhuset

Den 11 juni utökas strejken med fler arbetsplatser, däribland vårdcentraler. Även Region Värmland omfattas av strejken.

Strejken gäller för yrkesgrupperna sjuksköterskor, barnmorskor, röntgensjuksköterskor och biomedicinska analytiker.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Konflikt mellan Vårdförbundet och arbetsgivarna

Mer i ämnet