Vårsalongen slår upp dörrarna på Djurgården

Uppdaterad
Publicerad

Vårsalongen på Liljevalchs har återigen slagit upp dörrarna Djurgården. Konstutställningen innehåller som vanligt högt och lågt, men Liljevalchs chef Mårten Castenfors tycker att det saknas en konstnärlig käftsmäll.

Vladimir Putin tittar snett på Angela Merkel. I samma rum sitter en kvinna med förgyllda bröst. Konsthallen på Djurgården fylls av lek blandat med allvar när vårsalongen drar igång.

Har man förtur att komma med om man sticker ut med sitt konstverk?

– Definitivt förtur, varje år söker vi efter det som sticker ut. Gärna något som överraskar oss och som får oss att tappa hakan, säger Mårten Castenfors.

”Saknar en rak höger”

I takt med att allt fler besöker utställningen så ökar också söktrycket från konstnärer. Till 2019 års utställning var det över tusen fler sökande än året innan. 3 538 personer ville ställa ut, vilket är rekord. Trots det saknar Mårten Castenfors mer vågade konstverk.

– I år har vi ett stort politiskt verk som sticker ut, men jag saknar en riktigt rak höger. Det kanske inte finns i år, men vi har vi har en jämn och bra kvalitet.

”De Aderton” av Stefan Bennedahl Foto: Frida Claesson

Tomma stolar på Svenska Akademien

Samtiden speglas tydligt i årets vårsalong. Här återfinns naturligtvis Svenska Akademien, och dess stolar som gapar tomma.

Vem bestämmer vad som är konst?

– Allt som kommer in är konst eftersom det kommer in i konstens namn. Skickar man in en dammtuss, då blir det konst.

Följ med på rundtur på Liljevalchs med Mårten Castenfors i videon ovan.

Vårsalong 2019

Årets jury består av Lasse Åberg, Helene Billgren och Susanne Vollmer.

136 konstnärer ställer tillsammans ut 254 verk i Vårsalongen, som har kommit att bli en obruten tradition sedan 1921.

Under 2018 skrevs nytt rekord med 122 000 besökare.

Utställningen pågår mellan 25 januari och 24 mars.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.