Arkivbild Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Dålig löneutveckling får poliser att sluta

Uppdaterad
Publicerad

Den dåliga löneutvecklingen inom Polismyndigheten får personal att lämna yrket. ”Vi drar ett stort lass”, säger två poliser till SVT Nyheter Stockholm.

De två Botkyrkapoliserna har jobbat sex respektive sju år inom polisen. Men den dåliga löneutvecklingen gör att de båda ligger kvar på ingångslön och strax över.

”Vi har inte råd att vara poliser längre”, skriver de i ett brev till facket.

Krisen inom polisen

– Polisassistenter som är nyutbildade går in på högre ingångslön än vad vi har nu efter sex-sju år. Vi skulle ha legat på 28.000 i månaden men jag ligger kvar på 24.500 kronor, säger en av poliserna som SVT Nyheter Stockholm har pratat med.

Trots polisiär erfarenhet, chefsutbildningar och studier på universitet, så är löneutvecklingen stillastående. Nu ser poliserna inget annat val än att söka sig vidare utanför polismyndigheten.

– Vi har fått nog. Vi brinner för vårt yrke, men det här fungerar inte. Vi har fått väldigt positiv respons och många kollegor känner med oss. Fler borde våga ta steget, berättar de.

Botkyrkapolisens områdeschef är bekymrad

– Det är två uppskattade medarbetare som jag kommer att ha svårt att ersätta, jag hoppas på en annan lösning, säger Erik Åkerlund på Botkyrkapolisen.

Tycker du att löneutvecklingen är för dålig?

– De här årskullarna från polishögskolan som har jobbat 5-8 år har inte haft några större löneökningar, jag har förståelse för att de är frustrerade. Det är en viktig del i mitt ledarskap att motivera dem att fortsätta jobba, säger Erik Åkerlund.

I brevet till facket som SVT Nyheter Stockholm har tagit del av, trycker Botkyrkapoliserna på att de är nöjda med chefer, den nya organisationen och arbetsplatsen, men att lönen är inte är skälig för uppdraget.

– Vi träffar utsatta människor i olika situationer. Vi drar ett stort lass och ett lägligt exempel är handgranatattacken mot polisbussen i Tumba. Det är bara ett exempel vad vi ställs inför, säger de till SVT Nyheter Stockholm.

Botkyrka – ett utsatt område

– Jag anser att det är viktigt att poliser som jobbar i lokalpolisområden, som till exempel Botkyrka som är ett utsatt område, ska få en relevant ersättning. Det är viktigt att lyfta fram vad en relevant ersättning kan vara och hur man fördelar ersättningen utifrån verksamheten, säger områdeschef Erik Åkerlund.

Är det inte ett drastiskt beslut att sluta?

– Kan vi göra det bättre för oss och för andra så är det bra, säger Botkyrkapoliserna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen inom polisen

Mer i ämnet