Fyra dagar i veckan är Stockholms stads inspektörer ute för att kontrollera om barer, restauranger, uteserveringar och lunchställen följer de regler, bland annat om trängsel, som ska förhindra spridning av coronaviruset. Trots att reglerna funnits i ett halvår är det fortfarande omkring 35 procent av de etablissemang som inspekteras som inte gör rätt.
– Alla har inte förstått och vi behöver fortfarande vara ute och göra kontrollerna, säger Kristine Fornander på Livsmedelskontrollen i Stockholm.
När inspektionerna inleddes låg ansvaret på regionernas smittskydd, som vid anmärkning kunde besluta om att krogar skulle stängas tills felaktigheterna rättats till.
Vite varje vecka
Sedan den 1 juli har kommunerna tagit över ansvaret för både tillsyn och beslut om påföljd för de krogar som inte sköter sig. Det har i Stockholm inneburit att felande restauranger inte bara kan stängas tillfälligt. De kan också, så länge misskötsamheten pågår, tvingas betala ett vite på mellan 10 000 och 25 000 kronor för varje vecka som felaktigheterna kvarstår.
Det är förvaltningsrätten som på kommunens begäran beslutar om att vite ska betalas. Hittills har en handfull ärenden skickats dit för beslut – men än har ingen Stockholmskrog behövt lätta på plånboken.
– Hittills har inga beslut fattats, det är ju en process. Så än så länge har det inte utdömts några viten, säger Kristine Fornander.
Mer effektivt
Kommunen kan fortfarande stänga verksamheter, men Kristine Fornander tror att föreläggande med vite är mer effektivt för att få krogar att åtgärda problem.
– Ja, det är så vi ser det. Tidigare kom vi ju ut och kanske stängde en krog och sedan fick man öppna igen. Ett föreläggande med vite ligger kvar och då kan vi komma ut och kontrollera det vartefter och ett vite på mellan 10 000 och 25 000 kronor kan bli utdömt flera gånger.
Nedan ser ni SVT:s besök på en av alla krogar som tillfälligt tvingats stänga under coronapandemin.
Fakta: Folkhälsomyndighetens regler
Folkhälsomyndigheten har listat åtgärder som krogar måste vidta för att förhindra smittspridningen av coronaviruset. Dessa är:
* Motverka trängsel.
* Endast tillåta sittande sällskap.
* Erbjuda handtvätt och handsprit.
* Informera gäster och personal om hur smittspridning förhindras.
* Låta gäster ha minst en meter till andra sällskap.
Källa: Folkhälsomyndigheten