Folkhälsomyndigheten skriver i sitt allmänna råd: ”Vad som utgör ett ur smittskyddssynpunkt säkert avstånd bedöms utifrån lokalens utformning, antalet besökare och omständigheterna i övrigt på serveringsstället. Besökare bör kunna hålla minst en meters avstånd till andra sällskap.”
Peter Brådenmark är enhetschef på miljöförvaltningen i Stockholm stad. Han berättar att avståndet varit under diskussion den senaste veckan.
– Tidigare har vi pratat om drygt en armslängds avstånd. Det här är ju inte så stor skillnad, säger han.
Men Peter Brådenmark välkomnar förtydligandet eftersom den tidigare formuleringen kunde tolkas olika i olika kommuner.
– Jag tycker framför allt att det blir betydligt tydligare för krögarna, då vet de att man har den här dryga metern att förhålla sig till, säger han.
Peter Brådenmark passar också på att påminna om kroggästernas eget ansvar för att hålla avstånden.
”Även gästen måste ta sitt ansvar”
Carl Johan Swanson är kommunikationschef på branschorganisationen Visita, som företräder bland annat krog och restaurang. Han delar uppfattningen att det inte blir så stor skillnad från förut, men tycker att tydlighet är bra.
– Än så länge så har vi inte fått några större reaktioner, säger han.
Visitas medlemmar har däremot reagerat på de tidigare allmänna råden kring avstånd berättar Carl Johan Swanson. Han säger att de gör vad de kan men att det händer att gästerna struntar i reglerna, trots uppmaningar från personalen.
– Jag upplever inte att våra medlemmar ser råden om avstånd som ett problem i sin verksamhet. Där emot ska man komma ihåg att även gästen måste ta sitt ansvar.
Hotell- och restaurangfackets ordförande Malin Ackholt välkomnar också förtydligandet och understryker vikten av en fungerande arbetsmiljö.
– Vi måste lita på vad expertisen. Vi gör ingen annan bedömning än Folkhälsomyndigheten och det är arbetsgivarens ansvar att se till att det här följs.
Vad är ”allmänna råd”?
Allmänna råd är avsedda att vara en hjälp för en tillsynsmyndighet när de ska tolka en föreskrift. De är underlag för beslut om ett föreläggande eller förbud. I det här fallet kan det handla om stängning av krogen där tillsynen görs.
Så här skriver FHM på sin sajt:
”Folkhälsomyndigheten ger ut föreskrifter och allmänna råd. Föreskrifter är bindande. Allmänna råd ger generella rekommendationer om hur du tillämpar en föreskrift.”