Dykare syns i vattnet i Furusund under räddningsinsatsen efter färjeolyckan där två personer körde av färjan och omkom i vattnet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Anders Ahlström, räddningschef i Norrtälje trycker på att allmänhetens utbildning också är viktig vid drunkningsolyckor. Foto: SVT

Ytbärgare räddar fler liv för pengarna än dykare enligt Räddningstjänsten

Uppdaterad
Publicerad

Norrtälje räddningstjänst har inte egna dykare så vid drunkningsolyckan i Furusund skickades dykare från Kungsholmen i Stockholms innerstad. Det tog över 40 minuter för dem att nå vattnet.

– Det är en fråga om resurser, säger räddningschef Anders Ahlström.

De kommunala räddningstjänsterna saknar ofta egna dykare. Orsaken är att man fördelar de resurser man har efter beräkningar för att rädda maximalt antal liv. Dykare är en dyr kompetensberedskap.

Norrtäljes räddningstjänst har avtal med Storstockholms brandförsvar som kan skicka ut dykare. När det gäller incidenter ute till havs på statligt vatten är ansvaret också Sjöfartsverkets.

Ytbärgare fridyker på grundare vatten

– Det handlar om att optimera våra resurser för att rädda så många liv som möjligt, säger Anders Ahlström, räddningschef på Räddningstjänsten i Norrtälje.

Han pekar på att drunkningsolyckor ofta sker vid bryggor och stränder där det det inte alltid krävs dykare för att snabbt hitta personer under vattnet. Räddningstjänsten satsar därför på fler utbildade ytbärgare som dyker ned med endast simglasögon och simfenor.

Larmresponsen tog nästan en timme

Vid olyckan i Furusund tog det fyrtiotre minuter efter larmet innan dykarna landar i Furusund. Efter att ha färdats med bil från Stockholm, plockade en helikopter upp manskapet i Brottby.

Tolv minuter senare var bilen på havsbottnen genomsökt och personerna som omkommit omhändertagna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.