Kvinna som går på parkeringsplats.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon: Tvåbarnsmamman Fanny Huynh Söderberg har svårt att få vardagen att gå ihop för att lämningar på skolor tar lång tid. Foto: Julia Carlbaum/SVT

10 000 skolbänkar väntas stå tomma – skola i Kungsängen bromsas

Publicerad

10 000 tomma skolbänkar väntas i Uppsala de kommande tio åren om byggandet fortsätter enligt plan. Därför ser nu skolan i Kungsängen ut att bromsas – igen.

Barnafödandet går neråt i Uppsala, vilket skjutit nya förskolor på framtiden, något som SVT Uppsala tidigare rapporterat om. Det här märks bland annat i Kungsängen där en skola och förskola för cirka 900 elever planeras.

– Vi trodde att det skulle vara en skola här för det var det som sades innan vi flyttade hit, säger Fanny Huynh Söderberg som bor i området.

En stor parkeringsplats

Gång på gång har bygget av skolan i Kungsängen skjutits upp, istället ligger där nu en stor parkeringsplats. Enligt den senaste planen ska skolan stå färdig 2029, men enligt de styrande politikerna är det högst troligt att den skjuts upp ytterligare – ett formellt beslut väntas senare i år.

– Samtidigt är prognosen att barnen i Industristaden kommer att bli fler och vi vet sedan länge att vi har ett eftersatt behov av skolor centralt. Vi vill se till att vi har beredskap för att kunna bygga en skola där och inte bygger något annat där, säger Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande.

Men många av de barn som bor där nu hinner alltså bli så stora att de inte kan gå i den skolan?

– Jag förstår frustrationen. Därför ska vi anstränga oss för att ge bra alternativ.

Kan du lova att det blir en skola?

– Ja. Det står det här styret för och det är en viktig prioritering för framtiden.

I videon: Följ med Fanny Huynh Söderberg som visar hur det går till när hon ska lämna barnen på skolor i andra stadsdelar.

Befolkningsförändring i Uppsala till 2033

I Uppsala kommun väntas befolkningen öka i stort. I åldern 80 år och äldre är det störst ökning, där väntas en ökning med 57 procent.

När det gäller barn:

Ålder 1-5 år väntas ligga ungefär oförändrat.
Ålder 6-15 år väntas minska med cirka 6 procent.
Ålder 16-19 år väntas öka med cirka 13 procent.

Enligt Uppsala kommun riskerar detta att leda till 10 000 tomma skolbänkar i grundskolan om byggandet fortsätter.

Läs mer: Därför är barnafödandet i Uppsala på rekordlåga nivåer

Källa: Sveriges kommuner och regioner och Uppsala kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.