• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Under torsdagen var säkerheten på Uppsala tingsrätt skärpt på grund av en förhöjd hotbild. Foto: TT/Montage

16-åring misstänks för två våldtäkter mot barn

Uppdaterad
Publicerad

En 16-årig pojke misstänks för att vid två tillfällen ha våldtagit skolkamrater på en högstadieskola i Uppsala. I dag hålls en av de avslutande rättegångsdagarna.

Det var i slutet av januari förra året som den 16-årige pojken misstänks för att ha våldtagit en 13-årig elev på en högstadieskola i Uppsala. Efter händelsen blev 16-åringen avstängd från skolan och fick enligt P4 Radio Uppland endast besöka skolan på tider då andra elever inte var på plats.

Karin Koci Foto: SVT

Hur ser du på bevisläget?

– Jag har ansett att bevisläget är sådant att jag har skäl att väcka åtal, och det innebär i sig att man kan förvänta sig en fällande dom, säger åklagare Karin Koci.

Förnekar inblandning

Enligt den misstänkte 16-åringens försvarare, Anders Wallin nekar 16-åringen till brott.

– Utan att gå in på för mycket detaljer kan jag säga så här mycket, min klient menar att han inte haft några  sexuella relationer över huvud

Anders Wallin Foto: SVT

taget. När det gäller en av misstankarna menar min klient att han inte har varit på platsen.

Och vad säger 16-åringen om det andra tillfället?

– Jag kan inte berätta så mycket, det är stängda dörrar och de delarna kan jag inte berätta så mycket om.

Lång utredningstid

Utredningen av ärendet drog ut på tiden. Den 2 december kunde ett åtal mot den 16-årige pojken väckas. 16-åringen gick under utredningen kvar på skolan och i oktober förra året ska pojken enligt en ny stämningsansökan ha begått ytterligare en våldtäkt mot en 14-årig elev. Enligt åklagare Karin Koci har den långa utredningstiden berott på knapphändiga resurser hos polisen.

– Generellt kan man säga att det finns många olika orsaker att en utredning kan ta lång tid. I det här fallet finns det flera samverkande orsaker. Resurserna hos polisen har varit knappa det har varit dåligt med utredande resurser. Det har också varit så att det har funnits anmälningar kopplade till det här som har utretts parallellt, och många utredningsåtgärder har fått samordnas och det har gjort att det har tagit längre tid, säger åklagare Karin Koci.

Vad kan det ha fått för betydelse?

– Det vill jag inte spekulera i.

Den 16-årige pojken misstänks även för en annan våldtäkt som ska ha skett i oktober, hade den kunnat förhindras om åtal hade väckts tidigare?

– Det är ett teoretiskt resonemang som jag inte vill ge mig in på.

Hotbild

Inför rättegången har det varit stökigt på skolan och den åtalade, lärare och rektor har blivit hotade. Under en av de avslutande rättegångsdagarna som inleddes på torsdagsmorgonen har därför Uppsalapolisen beslutat sig för att ha poliser på plats vid Uppsala tingsrätt. Vid tiotiden uppger Lisa Sannervik, presstalesperson på Uppsalapolisen att morgonen varit lugn och att rättegången har kunnat inledas som planerat.

– Vi har inte fått någon begäran från tingsrätten om att sätta upp en säkerhetskontroll, men däremot har vi polis närvarande under förmiddagen för ordningshållande, säger Lisa Sannervik, presstalesperson på Uppsalapolisen.

Läs mer: Hotbild riktad mot skolans personal

Misshandel

Den 16-årige pojken är även misstänkt för en misshandel. Misshandeln ägde enligt stämningsansökan även den rum i januari 2016, men ska inte ha någon koppling till de två våldtäkter som 16-åringen står åtalad för.

Fler förhandlingsdagar

Rättegångsförhandlingarna skulle egentligen ha avslutats under torsdagen men på grund av förseningar kommer de att avslutas vid ett senare datum.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.