Flera bilder på vapen, patroner och en maskerad man

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En 22-årig man döms mot sitt nekande för att ha förvarat patroner och vapendelar i en friggebod på sin pappas tomt i Håbo kommun. Foto: Polisens förundersökning

22-åring får fängelse – hade vapensmedja i pappans friggebod

Publicerad

Förra året slog polisen och Nationella bombskyddet till mot en friggebod i Håbo kommun. Där beslagtog man patroner och delar för att bygga ett automatvapen. Nu döms en 22-årig man till fängelse för bland annat förberedelse till grovt vapenbrott.

Mannen själv menar att det rör sig om ett missförstånd

SVT Uppsala har tidigare berättat om hur suspekta köp från olika hemsidor gjorde att Säkerhetspolisen, Säpo, fick upp ögonen för 22-åringen.

Enligt åtalet spenderade mannen drygt 48 000 kronor på att köpa in vapendelar, verktyg, en 3D-skrivare samt utrustning för att tillverka ammunition.

Bland Säpos fynd stack ett kvitto ut.

Omdebatterat vapen

Kvittot visade att 22-åringen köpt in delar till det halvautomatiska vapnet AR-15. Ett mycket omdebatterat vapen som knyter samman flera masskjutningar i USA. Även i Sverige har polisen varnat för legalisering av den typen av vapen och hur de kan påverka den senaste tidens våldsvåg.

Det ledde till att polisen och Nationella bombskyddet i maj 2023 slog till mot en adress i Håbo kommun där 22-åringen bodde i en friggebod på sin pappas tomt.

I klippet: Kvittot stack ut – sen stormade Nationella bombskyddet en friggebod i Håbo kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.