En delad bild som visar två sektioner. Den vänstra sektionen visar en röd lastbil som lyfter en svart soptunna, förmodligen under ett sophämtningstillfälle. Den högra sektionen visar en person i en gul reflexjacka, som står i en utomhusmiljö.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet ovan: Så se Uppsalas nya soptunnor ut – och så fungerar tömningen. Foto: Christoffer Urborn/SVT

30 000 hushåll i Uppsala får nya soptunnor – så funkar det

Publicerad

Med start i mars kommer 30 000 sopkärl – i dag gröna och bruna – att bytas ut mot större varianter i Uppsala.

– Det ska bli svårare att inte sortera. Om man inte gör det blir det fullt, säger Anna Hjerne, avfallsingenjör på Uppsala vatten och avfall.

Från och med 2027 är det lagkrav på att insamling av avfall ska ske fastighetsnära, men redan i vår kommer Uppsala kommun byta ut alla kärl för 30 000 hushåll.

De nya kärlen – som är 20 centimeter större i både längd och djup – kommer ha sortering i själva soptunnan.

Där ska matavfall, pappersförpackningar, metallförpackningar, restavfall (även kallat ”brännbart”), plastförpackningar samt färgade och ofärgade glasförpackningar läggas i varsitt fack.

– Det slängs idag 60-70 procent fel i restavfall idag, vilket är väldigt onödigt, säger Anna Hjerne på Uppsala vatten och avfall.

– Det är bara sådant som inte hör hemma i de andra facken som ska ligga där, exempelvis blöjor och gamla plastsaker som inte är förpackningar.

De ser mycket större ut än dagens soptunnor – kommer folk få plats med det här?

– Om man har trångt på sin tomt behöver man se över placeringen.

De nya sopkärlen bekostas av förpackningsproducenterna och alla som berörs av det obligatoriska bytet kommer få information hemskickad.

I klippet ovan: Så ser Uppsalas nya soptunnor ut – och så fungerar tömningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.