Verksamheterna har under det senaste halvåret genomgått ett antal utbildningar. – Det här är ett otroligt viktigt arbete, säger utvecklingsledare Milena Kraft på avdelningen för social hållbarhet på kommunledningskontoret. Foto: Privat/Vilhelm Stokstad TT

Nio verksamheter får diplom för arbete med hbtq-frågor

Uppdaterad
Publicerad

Det är första gången någonsin som så många verksamheter i Uppsala kommun hbtq-diplomeras.

Sju öppna förskolor, Sävjabiblioteket och Uppsala konstmuseum kommer måndag den 19 juni att ta emot diplom som bevis för sitt arbete med hbtq-frågor. Det är första gången som totalt nio verksamheter hbtq-diplomeras i kommunen.

– Verksamheterna har fått genomgå totalt fyra utbildningar under ungefär ett halvt års tid. Det innefattar kompetensutbildning som bland annat handlar om normkritik och att granska den egna verksamheten utifrån ett hbtq-perspektiv, säger Milena Kraft, utvecklingsledare, avdelningen för social hållbarhet på kommunledningskontoret.

Krav för diplomering

För att bli diplomerad krävs, utöver utbildningen, att verksamheterna kan visa att de granskar arbetsplatsen och sin verksamhet ur ett normkritiskt perspektiv, att de dokumenterar rutiner, tar fram en aktivitetsplan för sitt hbtq-arbete och systematiskt utvärderar och följer upp arbetet för att hela tiden utvecklas och bli bättre.

I samarbete med RFSL och ADU

År 2017 startade kommunen egna hbtq-utbildningar – både grund- och diplomeringsutbildningar. Diplomutbildningen har tagits fram i samverkan med Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners och queeras rättigheter (RFSL) och Antidiskrimineringsbyrån Uppsala (ADU).

En diplomering gäller i två år. Därefter krävs en ny ansökan där verksamheten kan visa att den fortsatt lever upp till kraven

”Otroligt viktigt arbete”

Hur det rent konkret märks att en verksamhet genomgått en diplomering är enligt Milena Kraft till exempel bemötandet av människor. Milena Kraft berättar att det kan yttra sig i att man inte frågar exempelvis om din fru eller din man, utan att man använder ordet partner. Det är också en ökad normmedvetenheten inom verksamheten.

– Hbtq-personer är en utsatt grupp och det är viktigt att bli mer inkluderande. Det här är ett otroligt viktigt arbete, säger Milena Kraft.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.