Akademiska ger sjuksköterskor 25.000

Uppdaterad
Publicerad

Akademiska i Uppsala är det första sjukhuset i landet som ger nyexaminerade sjuksköterskor 25.000 kronor i månaden. Nu hoppas sjuksköterskestundenter att fler sjukhus följer efter.

Inte under 24.000. Det var utgångspunkten i det löneuppror som sjuksköterskestudenter startade för ett och ett halvt år sedan.

Och nu har de fått igenom sina krav när Akademiska sjukhuset i Uppsala blir första sjukhus i landet att ge nyexaminerade sjuksköterskor 25.000 i ingångslön.

– Det känns helt fantastikskt. Det är inte bara en stor dag för oss i Uppsala, utan för sjuksköterskestudenter i hela landet, som i väldigt lång tid har kämpat för en uppvärdering av vårt yrke och kompetens, säger Björn Eriksson, ordförande i Sjuksköterskornas studentförening i Uppsala.

Höjning med 1.500

Akademiska har tyckt att sjuksköterskans löner var för låga. Redan i somras höjde man därför lönen med 1.000 kronor, och nu till årsskiftet får sjuksköterskorna ytterligare 500 i månaden.

Och den löneökningen har även pressat upp ingångslönerna. Men det finns inga garantier för att man ska få 25.000 i månaden, menar sjukhuset, eftersom de inte har en generell lönesättning.

– Vi har inga fasta löner på sjukhuset, utan vi jobbar med en inividuell lönesättning där vi kollar på erfaranhet och kompetens, säger Inger Thorén, HR-direktör på Akademiska.

ABC: Men att ge 25.000 till nyexamenerade sjuksköterskor, kan man inte tolka det som en minimilön?

– Jag vet inte vad de har för kompetens och erfarenhet. Vi måste alltid titta inividuellt på varje person som vi anställer.

Akademiska som lider av stor brist av sjuksköterskor hoppas att löneökningen nu ska hjälpa dem att rekrytera nya.

– Vi ser att det har gått enklare att rekrytera nu i höst och det är väldigt postitivt. För vi har ett ganska svårt läga på sjukhuset just nu, säger Inger Thorén.

Ringar på vattnet

Nu hoppas sjuksköterskestudenterna att akademiskas löneökning ska ge ringar på vattnet.

– Det tror jag det kommer göra. Det här visar att ett ganska stort sjukhus kan möta de kraven som löneupproret har ställt och jag tror det kommer ge resultat i andra delar av landet också, säger Björn Eriksson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.