I februari 2024 hade kvinnokliniken vid Akademiska sjukhuset ett möte med patologin om att antalet EIN-diagnoser ökat från 65 stycken till 154 mellan åren 2022 och 2023.
EIN är ett förstadium till livmodercancer där behandlingen är att operera bort livmodern, inom fyra veckor. Detta eftersom det enligt forskning i 30 procent av fallen redan finns cancer i livmodern om EIN konstateras.
Fortsatte operera
Det skulle dröja till 23 april innan Akademiska sjukhuset drog i nödbromsen och stoppade operationerna. Det efter att chefer, överläkare och annan personal mejlat fram och tillbaka om att något verkade vara fel.
När SVT vill intervjua Akademiska sjukhuset om det här ställer de direkt ansvariga cheferna inte upp. Tommie Olofsson, som var verksamhetschef på patologin där vävnadsprover analyseras, har slutat på sjukhuset. Gudlaug Sverrisdottir, chef på kvinnosjukvården, har enbart gett skriftliga svar.
I stället svarar chefsläkaren Johan Lugnegård på våra frågor. Men han har begränsad möjlighet att gå in på detaljer, säger han. Han säger också att sjukhuset slutade operera så fort man var säkra på att något var fel.
– Personalen hade sett den här ökningen, men då måste man vara säker på vad den här ökningen bestod i. Den första granskningen var klar i april 2024 där man kunde befästa den här misstanken.
Upptäcktes redan hösten 2023
Enligt Johan Lugnegård noterade opererande gynekologer ökningen redan under hösten 2023.
– Till en början trodde man att det berodde på att fler patienter undersöktes, vilket man gjorde också vid den här tiden. Men när ökningen fortsatte började man fundera på själva diagnostiken, säger han.
I klippet: Hör chefsläkarens svara på om sjukhuset hade kunnat sluta operera tidigare.
DET HÄR ÄR DIAGNOSEN EIN
EIN, endometrial intraepitelial neoplasi, är ett förstadium till livmoderkroppscancer. Det är inte samma sak som livmoderhalscancer. EIN konstateras av en läkare som specialiserat sig i patologi genom att titta på ett vävnadsprov som tagits från slemhinnan i livmodern.
Det är en så kallad subjektiv diagnos, det vill säga gränsdragningen mellan att ha EIN eller inte ha EIN är inte precis. Varje enskild bedömning görs av en patolog.
I första hand ska livmodern opereras bort om EIN konstateras och det ska göras inom fyra veckor. Det på grund av att i 30 procent av fallen finns det redan cancer i livmodern om EIN konstateras i vävnadsprovet.
Livmoderkroppscancer, som EIN kan leda till, är den vanligaste gynekologiska cancern i Sverige. Årligen insjuknar cirka 1 400 kvinnor. Snittåldern för diagnos är 71 år.
Källor: Regionala cancercentrum i samverkan, Nationella vårdprogrammet för livmodercancer