Granskningen av de felaktiga diagnoserna som ledde fram till felaktigt bortopererade livmödrar beskriver en bristande arbetsmiljö och en pressad arbetssituation. Foto: Christine Olsson/TT

Extern granskning: Bristande arbetsmiljö bakom livmoderskandalen

Uppdaterad
Publicerad

Den externa granskning Region Uppsala beställde för att reda ut vad som låg bakom de felaktiga diagnoserna som ledde till att 44 kvinnor fick sin livmoder bortopererad i onödan är klar.

Regionen skriver i ett pressmeddelande att en bristande arbetsmiljö och en pressad arbetssituation har bidragit till vårdskandalen.

Det var i höstas som Akademiska sjukhuset gick ut med att 33 kvinnor felaktigt fått sin livmoder bortopererad efter att de fått diagnosen EIN, ett förstadium till livmodercancer.

I år berättade sjukhuset att de identifierat ytterligare elva kvinnor som drabbades.

Livmödrar opererades bort i onödan

Sjukhusets egna Lex Maria-utredning kom fram till att hög arbetsbelastning var en av orsakerna till de felaktiga diagnoserna. Nu pekar den externa granskningen på liknande orsaker.

Ensamarbete lyfts av det externa revisionsbolaget som en orsak till att diagnoserna blev felaktiga. Dessutom ska patologin på Akademiska sjukhuset ha haft ”frånvarande chefer” och kollegor med samarbetssvårigheter.

Specialisterna på patologin har dessutom inte fått den utbildning som de skulle ha behövt för att hålla sig uppdaterade.

Kvinnor intervjuades efter SVT:s granskning

I en granskning i flera delar kunde SVT Uppsala visa att Akademiska sjukhuset fortsatte att operera kvinnor trots interna larm om att något blivit fel.

Dessutom kunde SVT Uppsala berätta att en nybliven specialist ensam genomfört diagnoser, och att personalstyrkan hade blivit mindre under 2023. då antalet EIN-diagnoser sköt i höjden.

I rapporteringen framgick även att sjukhuset inte hört kvinnorna i sin interna utredning. Då lovade Neil Ormerod (V), sjukhusstyrelsens ordförande, att kvinnorna skulle höras. Enligt pressmeddelandet hördes 17 kvinnor samband med den externa granskningen.

– Vi kan inte göra ingreppen ogjorda men vi kan lyssna på kvinnorna och deras berättelser och ta till oss av deras erfarenheter. Det är det minsta vi kan göra, säger Neil Ormerod enligt pressmeddelandet.

Patienter pekar på brister i kommunikation

I revisionsföretagets intervjuer med de drabbade kvinnorna är det bara en som ser positivt på att hennes livmoder opererats bort, trots att det gjordes på felaktiga grunder.

Resten av kvinnorna riktar skarp kritik mot sjukhusets hantering. En patient upplevde att sjukhuset slätade över händelsen på den initiala presskonferensen.

Enligt rapporten upplever flera kvinnor att de fått ta del av information om händelsen via media istället för direkt kommunikation med sjukhuset, efter att de initialt fick besked om att de blivit utsatta för en felaktig operation.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Livmödrar opererades bort i onödan

Mer i ämnet