När ärendet först hamnade på åklagarens bord var rubriceringen trolöshet mot huvudman – men nu har det ändrats.
– Som det ser ut nu, menar jag, handlar det om en misstanke om att ha vilselett kommunen, som betalat ut pengar. Man har lurat någon kan man säga. Sedan får vi se var det landar. Det har tidigare varit trolöshet mot huvudman och det kan bli det också, alternativt förmögenhetsbrott. Det beror på omständigheter och vilka rekvisit som uppfylls, konstaterar Hårdstedt.
”Inhämtar material”
Det hela handlar om att personal inom Attendos hemtjänstverksamhet i Gottsunda ska ha felregistrerat arbetstillfällen som inte utförts, och sedan fakturerat kommunen för detta.
Anna Hårdstedt är i nuläget restriktiv med detaljer kring utredningen och hänvisar till förundersökningssekretess – men hon berättar att man går igenom material som man fått ta del av från kommunen och att vissa utredningsåtgärder vidtas.
– Exakt vad vi kommer göra kan jag inte säga just nu. Jag kan bara säga att vi jobbar utifrån det material som vi har och fortfarande är i ett sådant skede att vi inhämtar material, säger åklagaren.
Oklart antal misstänkta
Hur många misstänkta rör det sig om?
– Jag kan inte säga hur många personer eller om det hållits förhör. Ingen är frihetsberövad.
Attendo har i sin egen utredning uttryckt misstankar om felaktigheter i kommunens handläggning av de biståndsbeslut som tagits i Gottsunda. Åklagaren Anna Hårdstedt vill dock inte heller uttala sig om det.
– Jag kan inte säga något om kommunen, det är för tidigt i utredningen tyvärr, konstaterar hon.
Brottsrubriceringar:
- Straffet för trolöshet mot huvudman är fängelse i högst två år. Är brottet grovt döms personen till fängelse i lägst sex månader och högst sex år.
- För grovt bedrägeri är straffet fängelse i lägst sex månader och högst sex år.
Källa: Ekobrottsmyndigheten