Emma, som jobbar på Akademiska sjukhuset, var höggravid när en anhörig till en patient agerade våldsamt och hotfullt mot henne. Personen ska ha kastat vassa föremål och riktat verbala hot mot hennes gravidmage.
– Hon sa hela tiden att ”jag ska se till att något händer din bebis” samtidigt som hon rörde sig mot mig tills jag inte kunde backa längre, berättar Emma.
”Den här gången blev det fel”
Hon anmälde händelsen kort därefter, men inte förrän i november förra året väcktes åtal. Den ursprungliga rubriceringen, hot mot tjänsteman, hade då ändrats till förgripelse mot tjänsteman då vice chefsåklagaren Magnus Berggren ansåg att man inte hade tillräckligt med bevis för en fällande dom med den ursprungliga rubriceringen.
– Jag missade att det var från 2018 och förgripelse mot tjänsteman var preskriberat. Man är inte mer än människa, den här gången blev det fel, säger han.
Hur är det möjligt att ärendet går till rättegång utan att någon upptäckter detta?
– Tingsrätten uppmärksammade det också i ett sent skede. Så det är en rad olyckliga omständigheter och det är bara att beklaga.
Ska utredas av JO
Emma anmälde händelsen till Justitieombudsmannen, som nu väljer att granska åklagarnas hantering av hennes ärende.
– Jag har förståelse för att de har väldigt mycket att göra, men man ska kunna lita på att systemet fungerar, säger hon.
I klippet berättar Emma mer om händelsen.
Preskription
Innebär att ett brott inte kan få rättsliga följder efter en viss tid. Ju allvarligare brottet är, desto längre preskriptionstid.
Preskriptionstiderna är för närvarande 2, 5, 10, 15 eller 25 år. De allra allvarligaste brotten, såsom mord, preskriberas aldrig.
Källa: Åklagarmyndigheten