Anna ska på provtagning för syfilis under torsdagen. ”Jag har is i magen tills jag vet mer”, säger hon. Foto: TT

Anna kan vara smittad av syfilis: ”Då påverkas min partner”

Uppdaterad
Publicerad

En av de kvinnor som fått kallelsen till testning för syfilis är Uppsalabon Anna.

– Det känns allvarligt, men jag har is i magen tills jag vet mer, säger hon.

Anna, som vill vara anonym och egentligen heter något annat, berättar för SVT Uppsala att hon ska på provtagning på torsdagsmorgonen.

– Skulle det visa sig att jag har fått syfilis av vårdbesöket tänker jag att jag då får ta det därifrån. Om jag är smittad påverkar det ju även min partner, och då måste vi båda genomgå behandling. Men jag har is i magen tills jag får veta mer, säger Anna.

Bra bemötande

Hon tycker det känns väldigt allvarligt om en vårdverksamhet riskerar att sprida smitta till friska patienter, men säger samtidigt att hon blivit bra bemött.

– Jag har varit i kontakt med dem och de var väldigt gulliga och transparenta. De säger att det är liten risk att jag smittats.

Hon känner sig trots allt ganska lugn, även om många tankar dyker upp just nu.

– Kan det bli aktuellt med någon slags ersättning om jag är smittad? Vi får se.

Syfilis ökar kraftigt

Syfilis är en bakteriesjukdom som länge varit nästintill obefintlig i Sverige. De senaste åren har förekomsten ökat kraftigt, framför allt i storstäder och främst bland män som har sex med män.

Under 2021 rapporterades 591 fall av sjukdomen, vilket är en ökning med 24 procent jämfört med 2020, enligt de senaste siffrorna från Folkhälsomyndigheten.

Syfilis är en allvarlig sjukdom och kan leda till permanenta skador på nervsystemet och kroppens organ efter flera år om den inte upptäcks och behandlas.

Behandling sker med antibiotika. Testning och behandling är gratis.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.