Det har gått ut en uppmaning om testning för syfilis till 286 patienter, enbart kvinnor.
– Jag har aldrig hört talas om något liknande, säger Johan Hedlund, chef för Smittskyddsenheten.
Personerna som har mottagit uppmaningen är tidigare patienter på en gynmottagning inom Region Uppsala.
Personal smittad
Patienterna uppmanas att så snart som möjligt lämna ett blodprov för syfilis. Samtidigt bedöms risken för smitta som ”mycket liten”.
Enligt Johan Hedlund på Smittskyddsenheten har en i personalen på gynmottagningen varit smittad av syfilis, utan att veta om det. Personen har varit i kontakt med patienter.
– Vid syfilis är det just kontakten med slemhinnor som är risken. Om det finns syfilisbakterier på något som hamnar mot en slemhinna blir personen smittad. I det här fallet är det inte kön-mot-kön-kontakt som orsakat smittan, utan bakterier som kommit i kontakt med slemhinnan via instrument, objekt eller handske som haft smitta på sig, säger Johan Hedlund på Smittskyddsenheten och fortsätter:
– Vi var tvungna att dra igång en utredning då det finns en risk för att smittan kan föras till fostret hos gravida kvinnor.
Många unga vuxna patienter
Gynmottagningen ligger i Uppsala och har många unga vuxna som patienter.
Mottagningen bekräftar i ett mejl till SVT Uppsala att det handlar om en person i personalgruppen som smittats av patient.
”Patientens syfilis var då inte känd. Vårdpersonalens exponering kom således mottagningen till kännedom först långt mycket senare, även detta som en del av ett smittspårningsärende”, skriver mottagningen.
Vet du mer om det här – kontakta oss på uppsala@svt.se eller 018-17 41 20.
Syfilis ökar kraftigt
Syfilis är en bakteriesjukdom som länge varit nästintill obefintlig i Sverige. De senaste åren har förekomsten ökat kraftigt, framför allt i storstäder och främst bland män som har sex med män.
Under 2021 rapporterades 591 fall av sjukdomen, vilket är en ökning med 24 procent jämfört med 2020, enligt de senaste siffrorna från Folkhälsomyndigheten.
Syfilis är en allvarlig sjukdom och kan leda till permanenta skador på nervsystemet och kroppens organ efter flera år om den inte upptäcks och behandlas.
Behandling sker med antibiotika. Testning och behandling är gratis.
Källa: Folkhälsomyndigheten