Foto: TT Grafik

”Vi badar i syfilis just nu” – kraftig ökning väntas

Uppdaterad
Publicerad

Könssjukdomarna klamydia och gonorré är på tillbakagång. Värre är det med syfilis – vars förekomst ser ut att öka kraftigt under 2021.

– Syfilis kan leda till allvarliga skador om den inte upptäcks och behandlas, säger Inga Velicko, epidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

Från att ha varit en både vanlig och dödlig sjukdom försvann syfilis nästan helt på 1940-talet när penicillinet kom. Men sedan 1990-talet har det skett en stadig ökning.

Antalet konstaterade fall mer än dubblerades mellan 2011 och 2020, och Folkhälsomyndighetens preliminära siffror, om än mycket osäkra, pekar på en kraftig ökning 2021.

– Får man syfilis så sitter antikropparna kvar livet ut, därför tar det tid att fastställa om den syfilis som syns på testerna verkligen är pågående, säger Inga Velicko, epidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

Även om det rör sig om få smittade i absoluta tal – 474 konstaterade fall 2020 – är utvecklingen, enligt Inga Velicko, mycket oroväckande.

”Badar i syfilis”

Finn Filén, överläkare på mottagningen Venhälsan på Södersjukhuset i Stockholm som vänder sig till män och transpersoner som har sex med män, flaggade i somras för en galopperande smittspridning, och säger att problemet kvarstår.

– Vi har sett en ökning tio år i rad nu, och kurvan pekar brantare och brantare. Jag räknar med över 300 fall i år bara hos oss. Vi badar i syfilis just nu, säger han.

Att just homosexuella män drabbats hårt har enligt Finn Filén att göra med senare års stora framsteg i behandlingen av hiv. Den som lever med välbehandlad hiv kan i dag ha oskyddat sex utan risk för att överföra infektionen.

– Folk är i grund och botten inte lika rädda, och är därför inte lika duktiga på att använda kondom som man var på 90-talet då det var en överlevnadsfråga för att slippa bli smittad av hiv och utveckla aids som man dog av, säger han.

Svårslaget gummi

Smittan sprids vid oskyddade samlag och kondomen är och förblir det bästa skyddet. Samtidigt är Syfilis en lömsk sjukdom på så vis att många drabbas utan att få symtom. Det innebär att smittan lätt sprids vidare av intet ont anande bärare.

Obehandlad kan inte minst syfilis, men även gonorré och klamydia, leda till allvarliga besvär senare i livet.

– Har man ett sexuellt beteende som kan innebära en risk så finns det bara ett sätt att ta kontroll över situationen, och det är helt enkelt att testa sig med jämna mellanrum, säger Finn Filén.

Fakta: Vanliga könssjukdomar

Klamydia är den vanligaste könssjukdomen i Sverige och drabbade förra året drygt 33 000 personer.

Bakterien överförs lätt vid olika typer av sex och ger oftast inga symtom alls. Behandling sker med antibiotika. Testning och behandling är gratis.

De senaste tio åren har klamydiaincidensen, antalet fall per 100 000 invånare, minskat med drygt 18 procent från 393 (2011) till 321 (2020).

Gonorré är en sexuellt överförbar bakterie. Knappt 2 700 personer testades positivt 2020, en minskning med 17 procent jämfört med året innan.

Smittan har ökat kraftigt de senaste åren, men ser i år ut att bli relativt oförändrad jämfört med 2020.

Gonorré ger oftare symtom än klamydia, men alla får inte symtom. Behandling sker med antibiotika. Testning och behandling är gratis.

Syfilis är en bakteriesjukdom som länge varit nästintill obefintlig i Sverige. De senaste åren har förekomsten ökat kraftigt, främst bland män som har sex med män.

2020 rapporterades 474 fall av syfilis, en ökning med tio procent jämfört med 2019. Förekomsten har ökat stadigt de senaste tio åren.

Syfilis är en allvarlig sjukdom och kan leda till permanenta skador på nervsystemet och kroppens organ efter flera år om den inte upptäcks och behandlas.

Behandling sker med antibiotika. Testning och behandling är gratis.

Källa: Folkhälsomyndigheten, RFSL

Fakta: Smittskyddslagen

  • Vissa sjukdomar omfattas på grund av risken för smittspridning av särskilda bestämmelser i smittskyddslagen och smittskyddsförordningen.
  • Sammanlagt ett 60-tal sjukdomar omfattas, varav ungefär hälften – däribland könssjukdomarna gonorré, klamydia och syfilis – anses vara allmänfarliga.
  • Sjukdomarna är anmälningspliktiga, vilket innebär att läkare som upptäcker dem ska anmäla detta till regionens smittskyddsläkare och Folkhälsomyndigheten.
  • Alla allmänfarliga sjukdomar ska smittspåras för att hitta andra, utöver den konstaterat smittade, som kan vara smittade. Vid sexuellt överförbara sjukdomar sker detta genom att den smittade, eller vårdpersonal, informerar personer denne haft sexuell kontakt med.
  • I de flesta regioner går det att beställa hem klamydia- och gonorrétest gratis på nätet genom 1177 Vårdguiden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.