En kvinna med blont hår, klädd i en svart kappa och sjal, står i en park med träd och röda löv i bakgrunden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Anna Vesterberg fick sin livmoder bortopererad av misstag i vårdskandalen i Uppsala: ”Jag skulle precis gifta mig när livet vändes upp och ned”. Foto: Pontus Stark/SVT

Annas livmoder och äggstockar opererades bort – i onödan

Uppdaterad
Publicerad

Uppsalabon Anna Vesterberg, 57, sökte vård för magont och blödningar i februari. Kort därefter opererades livmodern, äggstockarna och äggledarna bort av misstag – efter en felaktig diagnos.

– Det går inte att förklara den tomheten och förvirringen, säger hon.

– Egentligen allt det som gör mig till kvinna har man tagit bort helt i onödan, säger Anna Vesterberg när SVT möter henne i Stadsträdgården i Uppsala.

Hon är en av de 33 kvinnor i åldern 38–85 år, som fått sin livmoder bortopererad, efter att först ha fått felaktiga diagnoser i livmoderskandalen på Akademiska sjukhuset.

Livmödrar opererades bort i onödan

Anna förklarar hur hon drabbades hon av magont och blödningar i februari och sökte sig till vården, vilket hon tidigare även berättat om för Expressen.

Läkarna hittade då en fyra centimeter stor cysta i livmodern. Cystan skickades på provtagning och Anna diagnostiserades kort därpå med höggradig cellförändring.

”Blev helt förkrossad”

Beskedet fick hon bara några dagar innan hon skulle gifta sig.

– Både jag och min man blev helt förkrossade. Mitt i glädjen fanns en enorm oro. Vi visste ju inte vad det här beskedet innebar och blev oroliga då jag haft cellförändringar på livmodertappen några år tidigare, säger hon och fortsätter:

– Läkaren sa det att om det inte vore för bröllopsresan så hade de velat ta in mig direkt på operation.

Livmodern, äggstockarna och äggledarna opererades bort i april. Anna hade redan gått in i klimakteriet, men i samband med operationen försvann produktionen av könshormonet östrogen drastiskt.

– Jag gick upp 15 kilo på kort tid och fick byta ut hela min garderob. Jag blev oerhört trött och drabbades av andra problem som gick ut över mitt liv. Det var inget jag hade väntat mig.

Felaktig diagnos: ”Gick ut över mitt liv”

Ett halvår senare fick hon ett nytt telefonsamtal från sjukhuset. Den här gången kom ett oväntat besked.

Det visade sig att diagnosen om cellförändringar varit felaktig. Livmodern, äggstockarna och äggledarna hade opererats bort i onödan.

– Det går inte att förklara den tomheten och förvirringen jag kände där och då, säger Anna.

Hon planerar nu att anmäla det hon har varit med om till patientnämnden och till regionernas ömsesidiga försäkringsbolag Löf.

I klippet: Hör mer om hur Annas liv påverkades av den felaktiga operationen.

Livmoderskandalen på Akademiska i korthet

  • Under 2023 och 2024 har 33 kvinnor i åldrarna 38-85 år felaktigt fått sin livmödrar bortopererade på Akademiska sjukhuset i Uppsala.
  • Akademiska sjukhuset uppger att kvinnorna fått fel diagnoser, såsom cellförändringar och EIN, endometrial intraepitelial neoplasi, ett förstadium till livmodercancer.
  • Upptäckten har gjorts av sjukhuset själv i efterkontroller.
  • Akademiska sjukhuset meddelar att de förbereder en lex Maria-anmälan om det inträffade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Livmödrar opererades bort i onödan

Mer i ämnet