När vi hälsar på i det gamla ödehuset har Anne-Louise bara bott här i ett par dagar. Och det är svårt att tro sina ögon när man stiger in genom dörren – insidan och utsidan är som två skilda världar.
Så ska utsidan göras om
Här möts besökaren av dova färger, vackra stuckaturer, lyxig inredning och detaljer i mässing. Även utsidan kommer förvandlas så småningom. I sommar hoppas Anne-Louise ha hunnit putsa och måla om fasaden i vitt. Sedan kommer trädgården anläggas och omgärdas av en mur med smidesstaket.
– Det finns en charm i äldre hus som du inte kan få i nybygge. Så för mig var det självklart att det här måste vi rädda, säger den unga husägaren.
Nyfikna stannar utanför
Många Enköpingsbor känner nog igen det förfallna huset, som har en lång historia. Det byggdes av en brandmästare och stod klart 1936. Samma familj har bott här sedan dess, berättar Anne-Louise. Numera är det många som stannar till på gatan och försöker på en glimt av insidan på huset.
– Jag tror jag har sänkt medelhastigheten på gatan till två kilometer i timmen för att alla saktar ned.
I klippet får du följa med på en rundtur i det välkända huset.
Anne-Louises bästa hemmatips
• Centrera inredningen runt ett objekt som får stå i fokus, och välj resten utifrån det. Till exempel en rolig tapet eller en lampa som sticker ut.
• Undvik gärna det opersonliga kataloghemmet i beige och vitt. Ett hem ska vara behagligt men också eget, så varför vara mainstream?
• Tänk utanför boxen – bygg om en antik byrå till en badrumskommod eller använd en gammal generator som barskåp.
• Allt går att anpassa. Hittar du en lampa som du älskar, men som inte passar perfekt där du vill att den ska sitta – var kreativ och gör om lampan istället för att försöka hitta ett alternativ som du inte gillar lika mycket.
• Låt detaljerna följa varandra genom hela hemmet – har du till exempel mässing i köket så låt gärna det löpa som en röd lina i badrummet och så vidare.