Knivstabon Annika Lindh, 71 år, har hoppat fallskärm sedan 1985.
Hon är med andra ord van vid det långa fallet från flygmaskin ner till marken. Men strax innan jul hände det som inte fick hända – en landning misslyckades och hon skadades. P4 var först med att berätta om hennes olycka.
– Bäckenet hade gått sönder och opererades på en gång. Men ryggen väntade de med till de fick veta om det fanns mer pengar, säger Annika Lindh.
Till saken hör alltså att Annika inte befann sig i ett snöigt Sverige när kroppen slog i marken, utan i Florida – och ett land ökänt för sin dyra sjukvård.
Trodde hon hade skydd
Resan till USA gick dock i tron om att hon var ekonomiskt skyddad. Men så var inte fallet.
Hör om strulet med försäkringen i videon ovan.
I dag är Annika på fötterna igen, men äter fortfarande smärtstillande. Nu uppmanar hon alla som åker utomlands på extremsportsresor att verkligen dubbelkolla sina försäkringar.
Om olyckan innebär slutet för hennes snart 40-åriga fallskärmskarriär återstår att se.
– Marken kommer alltid vara där, och jag kommer vara rädd att landa. Vi får se, säger Annika Lindh.
RÅD INFÖR UTLANDSRESAN
- Genom försäkringskassan kan du kostnadsfritt beställa ett europeiskt sjukförsäkringskort, EU-kortet. Det ger dig rätt till nödvändig vård i det allmänna sjukvårdssystemet – men inte privat vård – inom EU/EES och Schweiz.
- De flesta hemförsäkringar har ett reseskydd för resor kortare än 45 dygn. Det täcker stora oförutsedda kostnader, till exempel sjukhusvård och ambulansflyg.
- Är du vuxen och har flyttat hemifrån behöver du en egen försäkring.
- Ta med ett försäkringsbevis på din resa. Det får du från ditt försäkringsbolag.
- Svenska UD bekostar inte ambulansflyg eller sjukhusvård utomlands. I nödfall, om du och din familj saknar tillgångar, kan ett lån utfärdas för att täcka kostnaderna. Men det ska återbetalas.
Hur skyddar man sig som bäst under sin utlandsvistelse? Läs mer här.
Källa: Försäkringskassan/UD (TT)