”Arvet efter Fadime är kunskap”

Uppdaterad
Publicerad

På lördag har det gått 15 år sedan Fadime Sahindal mördades av sin pappa. Och det är tack vare henne som vi vet vad hedersrelaterat våld är idag. Det säger hennes tidigare advokat Leif Ericksson.

Advokaten Leif Ericksson lärde känna Fadime Sahindal 1998 då han företrädde henne under två rättegångar mot hennes pappa och bror som gällde olaga hot och misshandel. Och det var hon som satte honom ner vid ett bord och förklarade för honom vad hedersrelaterat våld och förtryck är. Det var ett uppvaknande inte bara för honom, utan för det svenska samhället.

– Samhället i stort visste ingenting innan Fadime. Det är svårt att föreställa sig hur lite vi visste. Efter Fadime visste alla. Arvet efter Fadime är kunskap, säger han.

Fadime Sahindals grav i Uppsala. Foto: SVT

Lagstiftningen viktigast

Hedersmordet på Fadime lade också grunden till att TRIS, Tjejers rätt i samhället startades. Den ideella organisationen arbetar med förebyggande  insatser mot hedersrelaterat våld och förtryck, och fick 2013 motta just Fadimepriset.

Läs mer: Fadimes advokat: ”Hon var extraordinär”

– Det var ju hon och det arbete som hon gjorde som egentligen gjorde att vi bildades. När hon blev mördad satte vi oss ner och skrev till Skatteverket att nu vill vi bilda en organisation. Hon har haft jättestor betydelse för hela vår verksamhet, säger Sandra Sarin, Metod- och utbildningsansvarig på TRIS.

Och under de 15 år som gått sen Fadime mördades har det hänt en hel del vad gäller frågor kring hedersrelaterat våld och förtryck, säger Sandra

Sandra Sarin på TRIS. Foto: SVT

Sarin. Allt ifrån lagstiftning till kompetenshöjande insatser och förebyggande arbete. Hon anser att det viktigaste som skett de här åren är lagstiftningen gällande Barn- och tvångsäktenskap.

Ville inte bli martyr

Advokaten Leif Ericksson, som senare företrädde Fadimes syster Songül Sahindal under mordrättegången mot Fadimes pappa, tycker att det är bra att man fortsätter att uppmärksamma Fadime. Även om han konstaterar att Fadime inte ville bli någon martyr, så tror han hon hade glatt sig över att frågan om hedersrelaterat våld och förtryck fortfarande är aktuell.

– Det var ju en hjärtefråga för henne. På nått sätt skulle hon ha tyckt om att veta att hon inte var glömd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fadime 15 år

Mer i ämnet