Autismdiagnoserna har ökat kraftigt runtom i Sverige. Under 2023 diagnostiserades 322 flickor och 498 pojkar med autism i Uppsala, enligt en kartläggning av Socialstyrelsen.
Ökningen har skett i alla åldersgrupper – men bland flickor i åldern 10 till 17 år ses en brantare ökning. Sedan 2010 har antalet nydiagnostiserade flickor sexfaldigats.
– Just när det gäller unga kvinnor och flickor så kan man fundera, det ställs väldigt höga krav när det gäller just flexibilitet och social kompetens, säger Susanne Buchmayer, medicinskt sakkunnig på barn- och ungdomspsykiatrin och fortsätter:
– Flickor kan ha varit underdiagnostiserade och nu kan man fått en bättre kunskap när det gäller skillnad i symtom mellan pojkar och flickor.
”Viktigt att upptäcka tidigt”
Socialstyrelsen rapporterar att 2023 hade drygt 155 000 personer mellan 2 och 64 år autismdiagnos i Sverige. 60 procent av dessa var män och 40 procent var kvinnor.
Susanne Buchmayer säger att det kan vara viktigt att få rätt diagnos ställd tidigt.
– Det är viktigt att veta varför man fungerar på ett visst sätt och kan bli bemött av omvärlden på ett annat sätt. Men om väldigt många personer får diagnosen så kan man börja dra in insatser.
I klippet: Hör mer om varför fler flickor får diagnosen autism.
Annie gick in i väggen som 8-åring – fick autismdiagnos i höstas
Det är Diagnosen autism
Autism beskrivs av Socialstyrelsen som en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning, som kan variera i olika svårighetsgrad. Kännetecken kan till exempel vara begränsade och upprepade intressen, beteenden eller aktiviteter.
Bland befolkningen uppskattas en till två procent ha autism – i dag rapporteras det om en ökande förekomst.
Källa: Socialstyrelsen