Kvinna iförd röd kappa står utomhus med en suddig stadsbakgrund där en staty och gula byggnader kan skymtas.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör varför biblioteket blivit en tillflykt för Annie Mattsson, som fått autismdiagnos först vid 43. Foto: Antonios Antoniadis

Annie gick in i väggen som 8-åring – fick autismdiagnos i höstas

Publicerad

43-åriga Annie Mattsson från Uppsala gick in i väggen för första gången som 8-åring. Förra hösten blev hon diagnostiserad med autism.

– Jag har behövt det erkännandet utifrån att det faktiskt inte är så att jag bara måste skärpa mig.

Enligt en rapport från Socialstyrelsen har andelen unga flickor(10-17 år) som blir nydiagnostiserade med autism sexfaldigats sedan 2010.

Annie Mattsson från Uppsala, som fick sin diagnos i höstas, berättar att hennes uppväxt var tuff.

– Vissa saker som var jätteenkla för andra, var svåra för mig. Alla sa att om jag bara gjorde vissa grejer tillräckligt många gånger så skulle jag kunna göra det automatiskt, men det hände aldrig, säger hon.

Att cykla är ett exempel på en sådan sak.

Tog tillflykt till biblioteket

Erfarenheten av vården har inte alltid varit positiv. Hon förklarar hur hon har fått många olika diagnoser sedan hon var barn, som ångest och depression, utan att någon av dem hjälpt.

– De har bara diagnostiserat symptomen, inte orsaken.

Allt har inte alltid varit jobbigt, utan Annie har hittat platser och stunder för återhämtning. Biblioteket är ett sådant exempel.

– På biblioteket är det oftast tyst och lugnt. Böckerna har varit en tillflykt för mig när allt annat har varit överväldigande och jobbigt. De har varit en källa till glädje och lugn, säger hon.

”Det har varit fullständigt utmattande att bara överleva” – hör Annie Mattsson själv berätta om livet med odiagnostiserad autism i videon ovan.

Därför ökar autismdiagnoserna hos unga flickor

Den delade bilden visar två sektioner: till vänster syns en närbild av en kvinna i vit topp och svart jacka mitt i en folksamling, till höger en fasad av en byggnad med skylten ”Socialstyrelsen”.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Får större förståelse för individen” – hör Susanne Buchmayer på Socialstyrelsen. Foto: SVT arkiv

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.