Melanotan 2 är olagligt att sälja, och kan medföra flera allvarliga biverkningar. Men söker man på sociala medier så kommer ändå en rad olika försäljare upp.
– Jag tror att melanotan är ganska vanligt förekommande. Man ser det i tullbeslag och på hur många som söker information om det här på vår hemsida, säger Elin Maria Bergsten på Läkemedelsverket.
Jagar konton på Instagram
Myndigheten testar nu en metod där man systematiskt söker upp och anmäler försäljare på Instagram. Hittills i år har man anmält 16 konton, som sedan stängts ned. Men det kan vara svårt att hitta personen bakom kontot, och ofta dyker nya sidor snabbt upp igen.
I klippet berättar Elin Maria Bergsten mer om farorna med Barbiedrogen.
Beslag i tullen
Antal beslag av injektionsflaskor i tullen där melanotan 2 påvisats:
2016 – 2357 flaskor
2017 – 2251 flaskor
2018 – 11817 flaskor
2019 – 5291 flaskor
2020 – 3797 flaskor
2021 (t.o.m maj) – 106 flaskor
OBS! Statistiken är ofullständig då en del av beslagen sannolikt aldrig kommer till laboratorium (t.ex. om materialet har en tydlig och sedan tidigare känd märkning). Dessa beslag syns inte i statistiken.
Dessutom finns ytterligare drygt 10 000 liknande injektionsflaskor som rapporterats ut som ”injektionsmedel”. Innehållet i dessa 10 000 injektionsflaskor är inte fastställt. Det kan alltså finnas ett antal melanotan 2 även bland dessa.
Minskningen under 2020 och 2021 kan möjligtvis ha ett samband med coronapandemin, enligt Tullverket.
Källa: Tullverket
Vad är melanotan 2?
Melanotan 2 stimulerar melanocyterna så att de producerar melanin, vilket gör att man ser brun ut. Substansen har tidigare provats av läkemedelsföretag, men det finns långt ifrån något färdigt läkemedel godkänt, varken i Sverige eller i något annat land.
Ämnet säljs som pulver som ska blandas, doseras och injiceras med en spruta under huden. Ibland säljs det också som nässpray. All försäljning av melanotan 2 i Sverige är olaglig.
Källa: Läkemedelsverket