Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är extremt ovanligt”, säger Johan Hedlund enhetschef och smittskyddssjuksköterska, om att TBE-smittan får en dödlig utgång. Men han varnar samtidigt för att smittan ökar i Uppsala län. Foto: Jonas Ekströmer/TT/SVT

Barn dog i TBE i Uppsala – var fullvaccinerat

Uppdaterad
Publicerad

Ett barn har dött på Akademiska sjukhuset i Uppsala, efter att ha insjuknat i en hjärninflammation orsakad av TBE. Enligt en internutredning var barnet fullvaccinerat mot TBE.

– Tyvärr är inget vaccin hundraprocentigt, säger smittskyddssjuksköterskan.

Det var hösten 2023 som barnet kom in till barnakuten med huvudvärk. På sjukhuset gjordes en neurologisk undersökning och en röntgen, som inte visade något onormalt. Barnet skickades därför hem. P4 Uppland var först med att rapportera om händelsen.

Barnet kom tillbaka till akuten och fördes till intensiven efter att det fått kramper. Hen avled trots vård.

Sjukhusets egna utredning visar att man hade svårigheter i att ställa diagnos, och nu ser man över sina rutiner, skriver Region Uppsala i en presskommuniké.

I sjukhusets internutredning står det att att barnet var fullvaccinerat mot TBE: ”Provtagning 2023 visar antikroppar med fullgott skydd.” Ändå ledde hjärninflammationen, orsakad av TBE, till att barnet avled.

– Tyvärr är det så att inget vaccin är hundraprocentigt säkert för alla individer. När man tittar på hur effektivt ett skydd är så undersöker man det på populationsnivå. Och det skiljer från de som har 100 procent skydd till dem som har lägre skydd, säger Johan Hedlund, smittskyddssjuksköterska.

Han menar på att det varierar väldigt mycket hur vi svarar på infektioner och vaccinationer.

– Vaccinet är det bästa vi har efter att ha upptäckt fästingen innan den biter.

TBE – symtom och förlopp

Folkhälsomyndigheten uppger att Uppsala är ett av flera län i Sverige med en förhöjd risk för TBE. Men dödsfall är ovanligt.

– Det är extremt ovanligt med dödsfall överhuvudtaget. Tittar man i Sverige ser man några stycken om året och det ökar, säger Johan Hedlund, smittskyddssjuksköterska.

TBE är en virussjukdom som kommer in så fort fästingen biter och det kan resultera i en influensaliknande sjukdom. Enligt Johan Hedlund så är det 30 procent av de som drabbas som får en hjärnhinneinflammation.

– Man kan få väldigt mycket huvudvärk. Sen är det ett fåtal som drabbas väldigt hårt där man kan bli förlamad, man kan bli medvetslös och i allra värsta fall avlider man, säger han och fortsätter:

– Det är på individnivå hur svårt man blir drabbad. För de flesta återhämtar sig men det finns även de som får årslånga och kanske till och med livslånga men.

Vaccinera mot TBE

Utöver att vaccinera sig så rekommenderar Johan Hedlund att man noga söker igenom kroppen efter att man varit ute i naturen.

– Fästingar sätter sig inte direkt utan de kryper omkring och letar efter en lämplig plats. Då är det viktigt att fånga upp dem, säger han.

TBE – inget känt botemedel

TBE (Tick Borne Encephalitis) eller fästingburen hjärninflammation (encefalit) orsakas av ett så kallat flavivirus. Den kan yttra sig som hjärn- och hjärnhinneinflammation med hög feber, svår huvudvärk, nackstelhet och förlamningssymtom. Dödsfall är mycket sällsynta.

De första tecknen på sjukdom märks en till två veckor efter att man smittats. Sjukdomen börjar med feber.

Det finns inget känt botemedel.

Källor: NE, Folkhälsomyndigheten

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.