Totalt planeras alltså uppåt 130 000 doser rullas ut i Uppsala län och varje person behöver fler än en dos. Det här framgår av ett brev till Region Uppsala från Folkhälsomyndigheten som SVT Uppsala tagit del av. Alla siffror är avrundade.
I brevet, som undertecknas av Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson, står även hur riskgrupperna ska prioriteras:
I en första fas under januari och februari när antalet vacciner beräknas vara begränsad rekommenderar Folkhälsomyndigheten att följande riskgrupper, i prioritetsordning, vaccineras först:
• Personer som bor på särskilda boenden för äldre eller som har hemtjänst
• Vård- och omsorgspersonal som arbetar nära personer som omfattas av första punkten
• Nära hushållskontakter till personer som har hemtjänst
All planering utgår från att vaccinerna i fråga får sina vaccinansökningar godkända under perioden december 2020 – januari 2021.
Beställning av vaccinet ska ske via Folkhälsomyndigheten och hur mycket varje region får bestäms av en fördelningsnyckel som baseras på hur stor del av befolkningen som är 70 år och äldre.
Hur stora leverenserna blir kan komma att ändras beroende på leverentörernas produktions- och leverensförmåga, skriver Folkhälsomyndigheten.
”Lite mer att hantera än vanlig influensasäsong”
Enligt hälso- och sjukvårdsdirektören i Region Uppsala kommer man att ha logistiken på plats för att klara av vaccineringen med start i januari.
– Det är lite mer att hantera än en vanlig influensasäsong, det är uppåt 80 000 doser och det fixar vi ju på någon månad, säger Mikael Köhler.
– Första vändan i januari är inga bekymmer det är personer på boenden och deras personal och i februari vår egen personal.
Vad är största utmaningarna?
– Det är många utmaningar. Men att identifiera de övriga riskgrupperna blir en utmaning. Men det mesta bygger på ålder så det kommer vi också fixa.
Någon vaccinationsplan finns inte helt klar än.
– Jag har sett ett utkast och vi kommer lämna mer information i slutet på veckan.
På tisdagen gick socialministern Lena Hallengren (S) ut med att alla vuxna ska bli erbjudna vaccin mot corona under första halvåret nästa år.
– Det är en rimlig målsättning, säger Mikael Köhler.
– Vi vill att så många som möjligt vaccinerar sig. Men det blir en del logistikproblem som ska hanteras.