Foto: Björn Larsson Ask / SvD / NTB/HENRIK MONTGOMERY/TT

Helge Fossmo får sitt straff tidsbestämt – kan vara fri inom två år

Uppdaterad
Publicerad

I dag kom beskedet att Örebro tingsrätt har beslutat att bevilja Helge Fossmos, numera Iversen, ansökan om att få sitt livstidsstraff omvandlat till ett tidsbestämt straff. Straffet bestäms till 26 år.

Helge Iversen, tidigare Fossmo, är dömd till livstids fängelse för anstiftan till mord och anstiftan till mordförsök efter det så kallade Knutbydramat 2004. Nästa år har Iversen suttit frihetsberövad i 16 år. I våras gjorde Helge Iversen ett tredje försök att få sin livstidsdom tidsbestämd. För två veckor sedan hölls en förhandling i Örebro tingsrätt, där Iversen fick tillfälle att lägga fram sin sak.

På onsdagen beslutade Örebro tingsrätt att bevilja Helge Iversens ansökan, och tidsbestämma hans straff till 26 år. I Sverige avtjänar man vanligtvis två tredjedelar av sitt straff innan man blir villkorligt frigiven.

Mord i Knutby

– Det blir 17 år och 4 månader, så 2021 är han ute ungefär, säger Anders Domert, chefsrådman vid Örebro tingsrätt.

Planer för livet efter

I tingsrättens beslut nämns att Iversen misskött sig under verkställighetstiden, bland annat genom att avvika från en permission. Dock inte såpass allvarligt att det skulle inverka på rättens bedömning att omvandla hans livstidsdom till tidsbestämt straff.

Tvärtom anser tingsrätten att Helge Iversen medverkat till att främja sin anpassning till samhället. Han har genomfört hundratals permissioner under sin tid på en anstalt i Norrland. En stor del av dem har han ägnat åt att umgåtts med familj, och under tiden på anstalten har han studerat och deltagit i arbete.

Han har uppgett att han, om han får sitt straff omvandlat, önskar utslussning med fotboja. Han har konkreta planer på arbete och boende på en mindre ort i Sverige.

– Det här är en stor lättnad för honom, att kunna sätta punkt för det här. Han har förhoppningar om att kunna leva i fred och harmoni utan att bli alltför påpassad av pressen. Han vill ha ett arbete och kommer att bosätta sig i en stad i Sverige, säger Helge Iversens advokat Anton Strand.

Tingsrättens bedömning

I tingsrättens underlag går det att läsa att det inte är omöjligt att Iversen kan komma att manipulera sin omgivning även framöver, men däremot bedöms det inte finnas någon risk för att han begår allvarlig brottslighet. Den största riksfaktorn enligt rättsmedicinalverket är Iversens personlighetsmässiga särdrag, att han är manipulativ och har brist på empatisk förmåga. Det är också försvårande att han vill överflytta delar av ansvaret av sina gärningar på en annan person.

Tingsrätten skriver i sitt beslut att det alltid finns någon mån av risk att en tidigare dömd person återfaller i brottslighet. En sådan allmän risk är dock inte tillräcklig för att tingsrätten ska motivera avslag på ansökan, för det krävs att risken är konkret. Risken för återfall i brottslighet i Iversens fall menar man är så begränsad att den inte hindrar en omvandling av livstidsstraffet.

Åklagaren i fallet har tidigare godkänt att straffet ska tidsbestämmas, men tyckte att det i så fall skulle bli minst 28 års fängelse. Helge Iversens advokat Anton Strand ansåg däremot att straffet skulle bestämmas till 25 år.

Hur kom ni fram till just 26 år?

– Det är utifrån hur allvarligt brottet är och hur lång tid det beräknas tas för honom att återanpassa sig till samhället, säger Anders Domert, chefsrådman vid Örebro tingsrätt.

De olika parterna har tre veckor på sig att överklaga beslutet till Göta hovrätt i Jönköping.

Bakgrund Knutbyfallet:

  • Den kristna Filadelfiaförsamlingen i Knutby grundades 1921 och blev riksbekant genom de i medierna stort uppmärksammade händelserna som har kallats Knutbydramat.
  • 2004 dömdes Helge Fossmo (som han hette då), en av församlingens pastorer, till livstids fängelse för anstiftan till mord och anstiftan till mordförsök.
  • En av församlingens medlemmar hade av Fossmo förmåtts att mörda hans andra hustru och att försöka mörda maken till Fossmos älskarinna.
  • Den som utförde brotten var en ung kvinna som arbetat som barnskötare hos paret Fossmo. Hon dömdes till rättspsykiatrisk vård.
  • Helge Fossmo åtalades också för mord på sin första hustru, men friades.
  • Knutbyförsamlingen levde enligt en tro om att Jesus snart skulle återvända till jorden. Pastorn Åsa Waldau pekades ut som andlig ledare i församlingen. Hon är syster till Helge Fossmos mördade hustru och av församlingen kallades hon för Kristi brud.
  • Flera församlingsmedlemmar har vittnat för SVT:s Uppdrag granskning om att Åsa Waldaus ställning som Kristi brud gav henne stor makt inom församlingen. Den som trotsade henne kunde bli bestraffad med utfrysning eller misshandel.
  • På uppmaning av församlingen klev församlingen ledare ner 2016.
  • Tre tidigare pastorer i församlingen polisanmäldes 2017 och har utretts misstänkta för misshandel och sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning.
  • 2018 upplöstes församlingen som då bara bestod av ett fåtal medlemmar.

Från livstid till tidsbestämt straff

En person som dömts till livstids fängelse kan ansöka om att få sitt straff tidsbestämt efter att ha avtjänat minst tio år av straffet. Om domstolen beviljar ansökan får det tidsbestämda straffet inte vara kortare än 18 år, vilket är det längsta tidsbegränsade straff som kan dömas ut i Sverige.

Alla ansökningar om tidsbestämt straff avgörs i Örebro tingsrätt. Deras bedömning bygger bland annat på yttranden från Kriminalvården och Rättsmedicinalverket om hur personen har skött sig på anstalten samt risken för återfall i grovt brottslighet.

Tingsrättens beslut kan överklagas till hovrätten.

Källa: Kriminalvården & TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mord i Knutby

Mer i ämnet