Busschaufför bakom ratten

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Björn Ragnarsson i Uppsala berätta om känslorna inför finalen i bussförar-SM. Foto: Lina Yakoub/SVT

Björn kan bli Sveriges bästa busschaufför: ”Tävlingsinriktad”

Publicerad

Av över 500 anmälda är nu 20 personer klara för final i bussförar-SM, och en av dem är pensionären Björn Ragnarsson från Uppsala.

– Det är lite hemligt vad man ska göra, säger Björn Ragnarsson.

Årligen görs i snitt över en och en halv miljard resor med kollektivtrafiken, enligt statistik från Svensk Kollektivtrafik. Bussförarna spelar en viktig roll för att resorna ska bli både trevliga och säkra.

Bussförar-SM arrangeras för tjugoförsta året, och en av finalisterna är Uppsalabon Björn Ragnarsson, som är pensionerad läkare i grunden, men som tagit upp busskörningen som en hobby.

– Jag visste inte ens vad det var för något när jag anmälde mig, men tyckte att det lät spännande, säger Björn Ragnarsson.

Det första tävlingsmomentet består av ett teoretiskt prov. I finalen bedöms de tävlande utifrån bland annat körning, passagerarbemötande samt säkerhet- och miljötänk.

Rekordmånga anmälda

Intresset växer för varje år som går, och i år har 536 personer anmält sig. Det är 100 fler än förra året. Dessutom är årets finalister jämnt fördelade mellan könen, vilket var ett glädjande besked för projektledaren Jens Österström.

– Det är jättekul att trenden växer. Alla från hela landet är välkomna att ställa upp så länge man är aktiv bussförare, säger han.

Vill höja statusen

Syftet med tävlingen är att uppmärksamma yrket, göra det mer attraktivt och lyfta landets skickliga bussförare.

– Vi vill ju lyfta bussföraryrket generellt, och höja statusen, säger Jens Österström.

Finalen går av stapeln den 3 september i Arlandastad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.