• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Björnspillningen ska ge en bättre bild av länets björnpopulation. Foto: TT

Björnbajset insamlat – skickas på DNA-analys

Uppdaterad
Publicerad

Den 31 oktober stängdes länsstyrelsens insamling av björnspillning. Allmänheten har lyckats samla ihop och skicka in tolv olika fynd av björnspilling som nu skickats iväg på analys.

Det var för att få en bättre bild av länets björnpopulation som länsstyrelsen i somras bad allmänheten skicka in upphittad björnspillning.

– Vi har försökt sålla ut så att vi inte fått in sådant som inte är björn. Så man har tagit en bild och skickat den, och så har vi bedömt sannolikheten att det handlar om björn. Och vi fick in tolv stycken prover från privatpersoner som kan vara björnspillning, berättar Sebastian Olofsson, vilthandläggare på länsstyrelsen i Uppsala län.

Inventeringsperioden pågick mellan 21 augusti och 31 oktober, och det finns en anledning till varför man valde just den perioden.

– På försommaren är det parningssäsong och då springer björnen väldigt långa sträckor, då kanske de som syns här i länet inte bor eller övervintrar här, utan de kan vara på genomfart. Men dem som man ser på senhösten är sådana som planerar att övervintra här.

Bajs i Gimoområdet

Det mesta av björnspillningen har har hittats runt Gimo och Österbybruk, men även väster om E4 har man gjort en del fynd, säger Sebastian Olofsson.

– Men ingen av proverna är analyserade än så vi vet inte säkert än om det är björn, säger Sebastian Olofsson.

Proverna har nu skickats till Viltskadecenter som i sin tur ordnar med DNA-analys. Sammanlagt ska 3.000 prover från runtom i landet analyseras, och svaren ska komma i början av januari. Uppsala län har inte haft någon fast björnstam tidigare, men på senare år har observationerna blivit allt fler.

– Vi vet att det funnits björn i länet, och vi har kvalitetssäkrat observationer av björn. Men det vi vill veta är om det är en eller flera björnar, om det är hanar eller honor och om de är släkt. Och det hoppas vi få svar på under 2018.

Första stora inventeringen

Inventeringen görs av Länsstyrelsen i Uppsala län tillsammans med Jägareförbundet.

Björninventeringen görs var femte år i olika delar av landet.

Det är första gången en så stor inventering av björn görs i Uppsala län.

Länsstyrelsen utför inventeringen eftersom man enligt Art- och habitatdirektivet samt Bernkonventionen har ett åtagande att bevara stora rovdjur, och därmed behöver kunskap om hur många djur som finns.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.