I november fattade regionfullmäktige i Uppsala beslut om revideringar i budgeten för 2020-2022. I beslutet ingår justeringar av regionens patientavgifter, vilket innebär att vissa avgifter slopas eller förbli oförändrade. Men vissa avgifter kommer höjs såsom enhetstaxan för primärvård, patientavgiften för besök till akuten samt förskrivningsavgiften för hjälpmedel.
Ett beslut som kan komma att påverka ekonomiskt utsatta grupper i samhället som exempelvis pensionärer och låginkomsttagare. En som påverkas av höjningen är pensionären Karin Näslund i Uppsala.
– Jag kommer behöva tänka över flera gånger innan jag besöker vård för det kommer ta stora belopp ur min pension, säger Karin Näslund.
”Många blir sömnlösa”
Johanna Rudmark Hagström är socialchef på Stadsmissionen i Uppsala och flera av de personer som besöker dem undviker att uppsöka sjukvård då de inte har råd, menar hon. Dessa personer har oftast en låg inkomst och har inte försörjningsstöd berättar hon.
– Många blir sömnlösa för att de inte kan betala sina räkningar och att då få en att betala 500 kronor för ett besök till akuten, den marginalen finns inte. Det blir en ojämlik vård, säger Johanna Rudmark Hagström.
Avgifterna höjs var fjärde år
Enligt regionstyrelsens ordförande Stefan Olsson (M) ändras patientavgifterna var fjärde år i samband med en ny mandatperiod.
– Vi gör en kostnadsjustering och det är inga extravaganta höjningar på något sätt, säger Stefan Olsson (M).
Titta på klippet för att höra mer om beslutet kring patientavgifterna.
Förändrade patientavgifter 2020:
En enhetstaxa 260 kronor införs inom specialistvården. Avgiften gäller till exempel besök hos dagsjukvård, fysioterapeut, kiropraktor, naprapat och läkare, som tidigare kostat 110, 170 och 330 kronor. Undantag görs för till exempel förebyggande vård som tobaksavvänjning och viktminskning, där avgiften ligger kvar på 90 kronor.
Enhetstaxan inom primärvården höjs från 150 kronor till 200 kronor.
Patientavgifterna för besök på akutmottagningar på Akademiska sjukhuset och Lasarettet i Enköping höjs från 420 kronor till 500 kronor.
Förskrivningsavgiften för hjälpmedel höjs så att ett hjälpmedel med en avgift på 300 kronor kommer att kosta 340 kronor. Avgiften för två hjälpmedel höjs från 450 kronor till 510 kronor och avgiften för tre hjälpmedel höjs från 600 kronor till 680 kronor.
Provtagningsavgiften inom klinisk kemi, det vill säga blod- och urinprov, tas bort.
Högkostnadsskyddet är oförändrat, det vill säga 1 150 kronor för sjukvård, 1500 kronor för sjukresor, 1 100 kronor för hjälpmedel och 2 600 kronor för samordnat högkostnadsskydd.
Källa: Region Uppsala