Boom av behandlingar på skönhetssalongen under pandemin

Uppdaterad
Publicerad

I början av pandemin var Janine Bichara, som driver skönhetssalong i Uppsala, rädd att allt skulle gå åt skogen. Men det blev precis tvärtom.

– Folk hörde av sig och ville göra gigantiska behandlingar, och jag insåg att det var de här mötena där man såg sig själv som var orsaken, säger hon.

På skönhetssalongen som sjuksköterskan Janine Bichara driver i centrala Uppsala utförs injektionsbehandlingar med fillers och botox, laserbehandlingar och hudvård. Janine Bichara blev förvånad över trycket under pandemin.

– Det var lite galet. Annars brukar jag jobba lite i taget, att man bygger, men här var det bara ”kör!”, säger hon.

Janine Bichara vill inte se behandlingarna hon utför som förändringar, snarare som ett sätt att återskapa ett utseende. Hon försöker se till att kunderna inte överdriver i sina skönhetsbehandlingar och att behandlingarna görs stegvis.

– Risken är att man inte ser hur fin man är.

”Du får det du betalar för”

Janine Bichara sitter även i Estetiska injektionsrådet, en ideell organisation vars syfte är att öka skyddet för människor som genomgår estetiska injiceringar. Hon berättar att det finns risker med att göra injektionsbehandlingar hos fel utförare.

– Du får det du betalar för, det är bättre att gå till någon som kostar mer men som vet hur de ska göra.

Sedan juli 2021 finns en lag som reglerar estetiska kirurgiska ingrepp och injektioner, som bland annat innebär att de som utför behandlingarna måste vara legitimerade sjuksköterskor, läkare eller tandläkare.

Fotnot: Janine Bichara har även politiska uppdrag för Liberalerna inom Region Uppsala.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.