• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Stefan Hanna (C) vill få bort ett konstverk till varje pris, Eva Edwardsson (L) håller inte med. Foto: Pressbilder/SVT

Centerpartiet överklagar ”DDR-konstverk”

Uppdaterad
Publicerad

Trodde du att debatten kring ”DDR-konstverket” i Carolinabacken var över? Glöm det. Nu tar Stefan Hanna (C) till plan- och bygglagen för att få verket stämplat som fuskbygge.

Turerna har varit många och åsikterna har minst sagt gått i sär kring det konstverk som pryder en värmecentral i Carolinabacken i Uppsala. Förlagan är en muralmålning i forna Östtyskland, DDR, en diktatur med åtskilliga människors liv på sitt samvete. En av flera större skillnader är att verket har tydligare svarta linjer mellan de kakelplattor som det målats på. Något som gör att det kan framstå som att målningen hamnat bakom galler.

Röster för och emot konstverket har haglat i kommunen och bland invånare i Uppsala. Debatten började i mindre skala 2012, när Kulturnämnden gav Erik Krikortz uppdraget att konstnärligt utforma den nya paradgatan och blev större och mer allmän bland uppsalabor under hösten 2015 när verket installerades i backen.

”Olämpligt”

Stefan Hanna (C) var tidigt kritisk. Nu tar han nästa steg för att försöka bli kvitt konstverket.

– Vi har en motion i kommunfullmäktige som kommer upp snart om att det högst olämpligt att ha en replika på ett kommunistverk i en för Uppsala extremt känslig miljö, säger han.

Han tar också till plan- och bygglagen för att försöka klassa verket som ett fuskbygge.

– Man har aldrig sökt bygglov för det här. Det är ett fuskbygge och kommunen ska stå till svars för det. Det är ett krav på bygglov i en sådan här känslig miljö, menar Stefan Hanna (C) och lägger till:

– Vårt fokus är att skiten ska bort, skyfflas upp till Uppsala konstmuseum och bort från den här offentliga miljön.

Lagen inte tillämplig

Stefan Hannas resonemang stöter dock på patrull. Eva Edwardsson (L) var Kulturnämndens ordförande 2012 och hon säger så här:

– Nu är ju jag jurist själv. Det är inte en byggnad, och då är Plan- och bygglagen inte tillämplig. Vi har aldrig från Kulturnämndens sida sökt bygglov för konstverk. Där är han fel ute och det är skrattretande.

Eva Edwardsson ifrågasätter också tajmingen i Stefan Hannas överklagande.

– Vi tog beslut om det här 2012. Då var svarstiden tre veckor. Nu kommer han flera år senare med ett överklagande. Det är märkligt, säger hon.

Men Stefan Hanna håller inte med.

– Svarstid för ett upptäckt fuskbygge finns inte. Hittar man ett fuskbygge, som vi nu gjort, så anmäler man det och ser till att kommunen får stå till svars för.

Byggnad eller inte

Han ifrågasätter också att det inte skulle röra sig om en byggnad.

– Om det inte är en byggnad så är väl inte min lägenhet heller en byggnad och då kan väl jag smycka ut min fasad hur som helst? Man får hålla tungan väldigt rakt i munnen för att hålla den argumentationen, säger han.

Men Eva Edwardsson (L) är klar i sin uppfattning.

– Det är ingen byggnad. Det är ett konstverk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.