Under bygget av Skandionkliniken har landstinget i Uppsala hjälpt kliniken med bland annat upphandlingar och juridisk rådgivning. Så var också fallet när upphandlingsavtalet för flera företag gick ut mitt i bygget av kliniken. Landstinget genomförde då en ny upphandling och flera företag som tidigare arbetat med bygget av Skandionkliniken försvann eller blev utkonkurrerade av bättre eller billigare anbud.
Det är precis så lagen om offentlig upphandling är tänkt att fungera. Genom att konkurrensutsätta uppdrag för myndigheter ska alla företag kunna tävla med varandra om uppdragen, samtidigt som skattebetalarna ska behöva betala så lite som möjligt.
Men ett av konsultföretagen blev kvar i bygget av Skandionkliniken – trots att det förlorade upphandlingsstriden.
I en mailkonversation som SVT Nyheter Uppsala tagit del av avslöjas varför. Mailkonversationen sker mellan Jens Larsson, chefsjurist på landstinget, och konsultföretaget. Det är tydligt att båda parter vill fortsätta samarbetet – och att det utgångna avtalet kan bli ett problem. Jens Larsson skriver bland annat att han tycker att konsulten är ”central för projektet” och att han ”måste säkras”.
SE MER: Skandions paniklösning kan bryta mot lagen
Konkurrensverket: ”Inte tillåtet”
För att lösa situationen föreslår konsulten att han ska utföra uppdrag för Skandionklinikens räkning – men att fakturan ska gå via ett helt annat bolag som landstinget har avtal med. Enligt Konkurrensverket är det tydligt att sådana upplägg kan vara ett åsidosättande av lagen om offentlig upphandling.
– Konsekvensen skulle kunna bli att man har ett avtal med någon som man har upphandlat. Men sedan väljer man ändå vilken leverantör man vill ha, och slussar den faktureringen genom det första bolaget. Det skulle innebära att man kringgår lagstiftningen, och det är inte tillåtet, säger Malin de Jounge, enhetschef på Konkurrensverket.
Men trots att lagen är tydlig, och att Jens Larsson har möjlighet att tacka nej till konsultens förslag blir hans svar ett helt annat. Han uppmanar konsulten att fakturera via ett annat bolag. I ett mail skriver han: ”Nu tänker du kreativt – gör så! Det är inte 100 procent att göra på det viset, men jag kan ställa mig bakom en sådan lösning.”
Hela vår granskning av Skandionkliniken och landstinget
Tycker ej man bryter mot lagen
Men chefsjuristen vill inte kännas vid att det hela kan bryta mot lagen.
– Det bästa är ju att man har en upphandlad entreprenör. Men det är inte alltid man har det så, och då blir man tvungen att gå via underentreprenörer, säger han.
Jens Larsson har rätt i att underentreprenörer förekommer – framförallt vid stora byggprojekt. Men enligt Konkurrensverket så ska inte landsting eller andra myndigheter själva kunna välja vilka företag de ska använda, eftersom man då åsidosätter likabehandlingsprincipen.
– I princip finns det inget förbud mot underentreprenörer. Men den upphandlade myndigheten ska inte själv välja ut det aktuella företaget eller vara den som ger underentrepenören uppdraget. Myndigheten får inte beställa varor eller tjänster från en entreprenör man inte har avtal med. De ska beställa från upphandlade parter, och sedan kan de upphandlade företagen i sin tur kontakta underentreprenörer, säger Malin de Jounge.
Fick uppdraget direkt av chefsjuristen
Konsulten som fick fortsätta men fakturera via ett annat bolag minns turerna tydligt när SVT Nyheter Uppsala når honom.
– Jag får ju ett direkt uppdrag – både muntligen och via mail – om en fortsättning på att jobba åt Skandionkliniken.
Och vem är det som ger dig det uppdraget?
– Det får jag direkt av Jens Larsson, per mail, säger konsulten.
Det är inte Link arkitektur (företaget som hade avtal med landstinget ,reds. anm.) som ger dig uppdraget?
– Du menar själva förfrågan? Nej, den kom direkt från Jens Larsson.
Larsson: Alternativet dyrare
Jens Larsson vill framhålla att den aktuella konsulten hade goda kunskaper i bygget av Skandionkliniken, och att det därför var viktigt att fortsätta använda sig av konsultens tjänster.
Men anser du alltså att det är okej för er som landsting att gå till ett företag och säga ”Hej, vi vill ha era tjänster, men vi vill att ni fakturerar via det här bolaget?
– Nej, så fungerar det inte normalt sett.
Det står ju så i mailet. Du uppmanar precis till det?
– Ja, men i det fallet handlar det om att en konsult redan är inne i ett projekt. Alternativet hade varit att en ny person hade fått läsa in sig på ärendet, och det kan också vara kostnadsdrivande, säger Jens Larsson.