Till vänster syns en person i en frisyr med en röd och svart uniform. Till höger sitter en svart cocker spaniel med en halsband och ett vänligt uttryck på en grön plattform.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Anna deltog med sina två hundar Joe Cocker och Skorpan i studien kring taurinnivåer och hjärtsjukdomar hos engelska cocker spaniels. Foto: SVT/Anna Axelsson

Så blev hunden Joe Cocker frisk – hjärtat återställt på fyra månader

Uppdaterad
Publicerad

Hunden Joe Cocker fick hjärtsvikt som tioåring. Veterinären föreslog att han skulle medverka i en forskningsstudie om låga taurin-nivåer.

Resultatet lät inte vänta på sig.

Låga halter av aminosyran taurin kan leda till allvarliga konsekvenser för en hund. Om halterna inte återställs kan hunden få hjärtsjukdomen dialaterad kardiomyopati eller hjärtsvikt, som ger en ökad risk för hunden att dö i förtid.

Genom att tillföra taurin i en hunds kost kan hjärtsvikt förebyggas. Det har den omfattande studien på SLU Uppsala kunnat visa.

– De allra flesta hundar kan tillfriskna helt och slippa all hjärtmedicinering som de skulle behöva under resten av sitt liv. De kan istället få ett fullångt, helt normalt liv med ett helt fungerande hjärta, säger Karin Kriström, doktorand på SLU.

Taurin är som en energidryck

Direkt när hjärtsvikten hos hunden Joe Cocker upptäcktes sattes hjärtmedicinering in. Han fick dessutom tillskott av taurin till maten. Det ledde fram till att hjärtsjukdomen botas.

– Efter fyra månader var hans hjärta helt återställt, säger matte Anna Axelsson.

I klippet: Så kunde hjärtsjuke hunden Joe Cocker tillfriskna med hjälp av taurin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.