Region Uppsala dröjde med att coronatesta personal på äldreboenden

Publicerad

I mars 2020 tog sig coronaviruset in på länets äldreboenden. Men vår granskning visar att det skulle dröja flera månader innan Region Uppsala började testa äldreomsorgspersonal i större omfattning. Caroline Hoffstedt, som då var ansvarig för äldreomsorgen i Uppsala, slog larm för att få igång testning av personal.

– Vi hade stort personalbortfall. Många var oroliga för vilka som kunde bära på smitta. Det var en turbulent och orolig tid, säger Caroline Hoffstedt, tidigare socialdemokratiskt kommunalråd och ytterst politiskt ansvarig för den kommunala äldreomsorgen i Uppsala.

Från mitten av mars 2020 tryckte Folkhälsomyndigheten på att sjukvårds- och omvårdspersonal hörde till dem som skulle prioriteras i coronatestningen.

Regionvalet 2022 Uppsala

SVT Nyheter Uppsala har tillsammans med Uppdrag granskning undersökt regionens testning våren 2020. Vår granskning visar att testning av personal på äldreboenden skedde i mycket begränsad omfattning i Uppsala län.

Hade räddat liv

Ända in i maj 2020 var riktlinjen i Region Uppsala att inte provta personal med tydliga symptom. Det var först omkring den 17 juni – när alla medborgare med symptom erbjöds att testa sig – som det blev möjligt för personal att testa sig på bred front.

Caroline Hoffstedt tror själv att en tidigarelagd testning av personalen på äldreboendena, med tillhörande smittspårning, ett ansvar som ligger på regionerna, hade räddat liv. Samtidigt är hon självkritisk.

– Vi inom äldreomsorgen kunde ha varit bättre på att följa basala hygienrutiner och ha rätt skyddsutrustning.

Så varken kommunen eller regionen kunde ta ansvar ordentligt för att skydda de äldre?

– Vi har brustit båda två.

Begränsad testning

Men så långt vill inte regionrådet Emilie Orring (M) gå:

– Vi följde rekommendationerna, säger hon, samtidigt som hon medger att Sverige kom igång för sent med testning.

Caroline Hoffstedt säger att det stundtals kunde vara ”högt tonläge” från regionens sida gällande smittspridningen inom äldreomsorgen.

– Det var frustrerande att det inte verkade finnas förståelse för att de själva kunde vara en del av lösningen – genom att öka möjligheten till testning.

I klippet hör du Caroline Hoffstedt berätta om hur hon försökte få till testning av personal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regionvalet 2022 Uppsala

Mer i ämnet