Fler cyklar stjäls i Uppsala – så ska polisen stoppa stölderna

Uppdaterad
Publicerad

Just nu har Uppsalapolisen rekordmånga stulna cyklar i beslag. Antalet anmälda cykelstölder i Uppsala ökade med 63 procent mellan 2016 och 2020. Polisen har nu tillsatt en grupp som ska fokusera extra på cykelstölder.

– Jag tror att det är ett stort mörkertal. Så har vi närmare 4 000 anmälda stölder per år tror jag att mörkertalet är ungefär detsamma, säger polisens presstalesperson Jonas Eronen.

I slutet av 2021 hade polisen rekordmånga stulna cyklar i beslag, då det var fullt i förrådet på Knivstagatan i Uppsala.

– Man kan tycka att en cykelstöld är en liten sak, men eftersom det drabbar så många är det ett stort problem. Och det ställer till det för målsägande i vardagen, säger Jonas Eronen.

Antalet anmälda cykelstölder ökade med 63 procent från år 2016 till 2020. – Om det är 4 000 stulna cyklar anmälda är mörkertalet nog ungefär detsamma, säger Jonas Eronen vid Uppsalapolisen. Foto: SVT

Grupp ska fokusera på cykelstölder

Under hösten tillsatte Uppsalapolisen en grupp poliser på mängdbrottsenheten, som ska jobba mer fokuserat med just cykelstölder.

– Vi kommer att utreda anmälningar som kommer in och arbeta mer uppsökande. Det är en stor marknad och mycket sker över internet, så vi kommer kolla olika försäljningssajter, säger Elin Binglöv som är en av poliserna i den nya gruppen.

För att öka möjligheten att få tillbaka en stulen cykel är det nästan en förutsättning att man har koll på ramnumret.

Elin Binglöv är en av poliserna som ingår i den särskilda satsningen på cykelstölder i Uppsala. Foto: Märta Gross Hulth/SVT

– Det finns faktiskt en chans att få tillbaka sin cykel. Därför är det viktigt att man gör en anmälan och att ramnummer finns med, säger Elin Binglöv.

Särskilda kännetecken kan också vara till hjälp.

I videon ovan får du hänga med Jonas Eronen in i förråden med alla cyklar som polisen har i beslag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.