Omtvistat. 100-husets färd från plan till nästan färdig vårdbyggnad har inte varit spikrak. Men Kent Strömberg från Region Uppsala och Marcus Andersson, regionchef på Skanska, är nöjda. Foto: SVT

Dags för betygsättning av 100-huset

Publicerad

100-huset är inne på upploppsrakan. Byggherren Skanska har lämnat över huset till Region Uppsala, och nu pågår de sista åtgärderna. Vi stämde träff och avkrävde projektchefen Kent Strömberg och Skanskas regionchef Marcus Andersson deras betyg på 100-huset.

Som mest var det 400 personer som jobbade med miljardbygget vid Dag Hammarskjölds – en vård- och behandlingsbyggnad i världsklass vid Akademiska sjukhuset, beskrivs det som.

Och trots att bygget ser ut att bli nästan en miljard dyrare än beräknat, att fel upptäckts vid besiktningen och att man nu brottas med vattenproblem, så är Kent Strömberg nöjd.

– Det är klart att man alltid hoppas att det ska rulla på utan anmärkningar, men i ett så här stort bygge, som pågår under så många år, blir det inte så, säger Kent Strömberg.

Sen Kent Strömberg själv kom in i processen har det ”löpt på bra”, menar han.

Skanska som byggt huset

Det är Skanska som har byggt huset. Marcus Andersson är regionchef på företaget.

– I slutändan är vi väldigt nöjda med resultatet.

Men ni håller på nu och åtgärdar brister – vad är det som är svårigheterna med ett sådant här bygge?

– Att det är väldigt komplext. Det är mycket avancerad utrustning som ska komma på plats. Många som har synpunkter och önskemål som ska gå ihop med kostnaderna.

Ja, 2012 satte man prislappen 1,8 miljarder. Nu ser kostnaden ut att landa på 2,7 miljarder. Är det Region Uppsala som skjutit till för lite pengar från början, eller ni som låtit det skena iväg?

– Sen det blev klart vad vi skulle bygga så har vi hållit våra kostnader.

I klippet intill kan du kolla vad de sätter för betyg på 100-huset. Och under artikeln kan du gå in och sätta ditt eget betyg på Uppsalas nya vårdbyggnad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.