Tvådelad bild. Till vänster: Brandmän släcker elden på tak.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur ser det ut med jämställdheten inom brandförsvaret idag? Hör Anders Edstam, enhetschef (MSB), berätta om det och mer i klippet ovan. Foto: Anders Wiklund/TT/Pressbild

MSB: 70 procent av kvinnorna i brandförsvaret upplever kränkningar

Uppdaterad
Publicerad

Kvinnor inom räddningstjänsten byter oftare yrke än män. Och 70 procent av de kvinnor som är kvar i branschen svarar att det förekommer kränkningar på grund av kön. Det visar en rapport från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).

– Det har hänt mycket positivt de senaste åren, men det finns såklart fortfarande många problem. Alla skulle få det bättre av mer jämställdhet inom räddningstjänsten, säger Anders Edstam, enhetschef (MSB).

Rapporten Jämställdhet och mångfald inom räddningstjänsten publicerades 2023. Den lyfter bland annat fram hur många som gått igenom MSB:s grundutbildning för att bli deltidsbrandmän, och som efter tio år var kvar i yrket.

Resultatet visade att 70 procent av männen som svarade på enkäten arbetade som deltidsbrandmän, men endast 50 procent av kvinnorna. Samtidigt framgår det i rapporten att 70 procent av kvinnorna i branschen upplever diskriminering på grund av kön.

– Det är ju besvärligt och visar på att det fortfarande finns stora problem mellan könen i samhället. Brandförsvaret är inget undantag. Samtidigt finns det andra studier som visar att det blivit bättre, men vi är absolut inte i mål, säger Anders Edstam, enhetschef (MSB).

Varför är det viktigt med jämställd inom brandförsvaret? Hör svaret i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.