Smittskyddsläkare Johan Nöjd framför en buske

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon berättar Johan Nöjd om syfilis och varför sjukdomen kan vara farlig. Foto: SVT

Därför kan syfilis vara farligt

Uppdaterad
Publicerad

Smittskyddsläkare Johan Nöjd kallar syfilis för en ”konstig sjukdom” eftersom den kan ge symptom först väldigt långt efter man blivit smittad.

– Vi ville provta de här personerna eftersom det är särskilt värdefullt att få veta för gravida om de är smittade, säger Johan Nöjd.

Nära 300 kvinnliga patienter har blivit uppmanade att testa sig för syfilis i Region Uppsala efter en vårdrelaterad smittspridning på en gynmottagning i Uppsala.

Region Uppsala har fått tillbaka 40 negativa provsvar – smittskyddsläkare Johan Nöjd säger att många sannolikt inte blivit smittade. Men syfilis kan vara allvarligt och bland annat drabba fostret hos gravida kvinnor.

Vad är syfilis och hur vanligt är det att den sprids i Sverige?

– Det är sjukdom som är ganska bortglömd på våra breddgrader. I Sverige hade man 600 anmälda fall häromåret. Medan det på världsbasis rörde sig om sju miljoner, säger Johan Nöjd.

Hur ser symptombilden ut?

– Det är en lite konstig sjukdom eftersom man oftast har väldigt milda och karakteristiska symtom tidigt. Efter några veckor kanske man har lite utslag. Sen försvinner det. Efter några månader kan man få lite feber och mer utslag. Antingen blir man frisk efter det eller så ligger bakterien vilande i kroppen och ställer till problem många år senare.

Hur kan fostret hos gravida kvinnor påverkas?

Barnet kan bli dödfött bland annat. Men det är inte så stor sannolikhet att gravida har smittats.

Hör mer om smittspårningen i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.